Zserbó golyó

//Berényi Attila
Zserbó golyó, fotó: dho
A zserbó nálunk hagyományosan karácsonyi sütemény. Persze kell hozzá némi konyhai tapasztalat, hogy a végeredmény szép legyen. Így most hoztam egy olyan variációt, amely ugyanazt az ízt adja és nem kell sütni, sőt lényegében ügyetlenkedni is lehet vele.

Hozzávalók (kb. 30 db):

  • 15 dkg dió
  • 4 dkg aszalt sárgabarack (puha)
  • 9 dkg babapiskóta
  • 3 ek (lehetőleg házi) baracklekvár
  • 1 ek holland kakaó
  • 5-8 dkg porcukor (ízlés szerint édesíthető)
  • 1 ek sütőrum

a tetejére

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 ek étolaj
Zserbó golyó, fotó: dho

Elkészítés:

A babapiskótát porrá őröljük, majd egy keverőtálba öntjük. A diót futtassuk meg forró serpenyőben, ettől jobb illata és íze lesz. Majd ezt is daráljuk le és öntsük a piskóta őrleményhez. Az aszalt sárgabarackot apróra daraboljuk, és a többi hozzávalóhoz dobjuk ezt is, mehet bele a porcukor, a kakaópor is, végül a rum és a sárgabaracklekvár. Mindezt alaposan össze kell gyúrni. Formázható masszát kell kapnunk. Ha túl száraz, akkor egy kis lekvárral könnyen lehet segíteni a dolgon. A masszából kis golyókat formázunk, majd egy tálcán úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, néhány órára hűtőbe tesszük.

Elkészítjük a csokimázt. Vízgőz felett olvasszunk csokoládét és adjuk hozzá az olajat, keverjük egyneművé. Egy hurkapálca vagy evőpálca segítségével mártsuk a csokiba a hideg golyócskákat és helyezzük szilikon lapra, vagy sütőpapírra. Mielőtt a csoki megdermed, kedvünk szerint díszíthetjük, például dió vagy aszalt gyümölcs darabokkal.

Tipp.: Ha nem golyókat, hanem ovális formákat készítünk a masszából, és úgy mártjuk őket, kiváló házi szaloncukor lesz a végeredmény. Már csak csomagolni kell.

Jó étvágyat!

Zserbó golyó, fotó: dho
(dho)