Volán sztrájk: több, a térségünkbe közlekedő buszt is érint

//Tóth Gábor
sztrajk-volanbusz_freepik_20231211

Képünk illusztráció. forrás: freepik - dho

Ma (2023.12.11.) is folytatódik a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által meghirdetett munkabeszüntetés. A Volánbusz szerint nem okozott jelentősebb fennakadást a sztrájk elő, azaz vasárnapi fordulója.

A közlekedési társaság azt írta, hogy a munkabeszüntetés első napján tapasztaltak szerint a munkavállalók óriási többsége nem támogatja a bérkövetelések érvényesítésének legradikálisabb módját, és az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően első lépésben mindenekelőtt a tárgyalóasztal mellett törekedne megállapodásra.

A Volánbusz vasárnap 16 órakor összesített adatai szerint a munkabeszüntetésben résztvevő autóbusz-vezetők száma nem érte el a hétszázat, aránya pedig a teljes állományukhoz képest 6 százalék, az advent második vasárnapján dolgozók létszámához képest 22 százalék volt. Ennek alapján az előzetesen nyilvánosságra hozott, esetlegesen nem közlekedő járatok mintegy 75 százaléka mégis menetrend szerint járt – közölték.

A SZAKSZ az MTI-hez eljuttatott közleményében eredményesnek ítélte a sztrájkot, és leszögezte: nem is volt céljuk káosz okozása.

Ugyanakkor véleményük szerint a Volánbusz Zrt. „inkorrekt, statisztikai szempontból megtévesztő módon” közli a sztrájkban részt vevők arányát, mivel nem tárgyilagos az összlétszámhoz, de még a vasárnap munkát teljesítő munkavállalókhoz képest sem százalékos arányokat közölni. A munkabeszüntetésben ugyanis a sztrájk során nyújtandó még elégséges szolgáltatás szabályai alapján a munkavállalók töredéke tudott részt venni (rögzítették, hogy a járatok 80 százaléka biztosan közlekedni fog). A SZAKSZ december 10-ére és 11-ére hirdetett munkabeszüntetést a Volánbusznál arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat.

A Volánbusz honlapján közölte, hogy előreláthatólag mely járatokat érint majd a demonstráció. A Pest megyét érintő, a sztrájk miatt jelentkező, előre látható menetrend módosításról ide kattintva talál részletes tájékoztatást.

(MTI, Volánbusz)