Hozzávalók (10 db csigához):
- 400 g liszt
- 200 ml tej
- 70 g vaj
- 1 cs vaníliáscukor
- 200 g cukor
- 200 g sárgabaracklekvár vagy mogyorókrém
- 5 g élesztő
- csipet só
- 1 tojás a tetejére
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, majd hozzákeverjük liszthez a vaníliával, a sóval, és a cukorral. Majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, és addig dagasztjuk míg lágy tésztát kapunk. 30 percig meleg helyen kelesztjük.
Majd a tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, és ezekből golyókat formázunk. Hagyjuk őket lefedve ismét 10 percet pihenni. Ez után sodrófával kinyújtjuk mindegyiket. Majd a tészta lapokat megkenjük lekvárral.
Tipp: a lekvárt le lehet cserélni csoki vagy mogyoró krémre, vagy bármi olyanra, amit kedvelünk.
A tésztát feltekerjük és a hengereket hosszában kettévágjuk. A feleket vágott felükkel felfelé csigaformára tekerjük. Ezeket aztán sütőpapírra tesszük és felvert tojással megkenjük a tetejüket. 180°C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütjük a 10 db csigát.
Tipp: Ha elkészültek, még azon melegében megkenhetjük őket vékonyan lekvárral és megszórhatjuk kókuszreszelékkel.
Jó étvágyat!