Rózsa csiga

//Berényi Attila
Rózsa csiga. fotó: dho
Ez az időszak nem a fogyókúráké, hiszen jönnek a karácsonyi ételek. Mind olyan finom, és persze hizlalóak. Ha a fogyás a cél, akkor is lehet egy kis engedményt tenni önmagunknak a szigorú diétákban – persze nem állandóan, csak időnként. Ez a süti lényegében egy csiga és a babka szerelemgyereke. Ugyanis pont úgy kell betölteni és felvágni, mint a babkát, de csiga alakban sütjük ki. Ettől lesz az alakja olyan, mint egy nyíló rózsáé.

Hozzávalók (10 db csigához):

  • 400 g liszt
  • 200 ml tej
  • 70 g vaj
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 200 g cukor
  • 200 g sárgabaracklekvár vagy mogyorókrém
  • 5 g élesztő
  • csipet só
  • 1 tojás a tetejére
Rózsa csiga. fotó: dho

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, majd hozzákeverjük liszthez a vaníliával, a sóval, és a cukorral. Majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, és addig dagasztjuk míg lágy tésztát kapunk. 30 percig meleg helyen kelesztjük.

Majd a tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, és ezekből golyókat formázunk. Hagyjuk őket lefedve ismét 10 percet pihenni. Ez után sodrófával kinyújtjuk mindegyiket. Majd a tészta lapokat megkenjük lekvárral.

Tipp: a lekvárt le lehet cserélni csoki vagy mogyoró krémre, vagy bármi olyanra, amit kedvelünk.

A tésztát feltekerjük és a hengereket hosszában kettévágjuk. A feleket vágott felükkel felfelé csigaformára tekerjük. Ezeket aztán sütőpapírra tesszük és felvert tojással megkenjük a tetejüket. 180°C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütjük a 10 db csigát.

Tipp: Ha elkészültek, még azon melegében megkenhetjük őket vékonyan lekvárral és megszórhatjuk kókuszreszelékkel.

Jó étvágyat!

(dho)