Disznóvágó bál Dunaharasztin

//Tóth Gábor
Disznóvágó bál, fotó: dho
A hagyományos disznóvágás után szokás szerint bálra várta a résztvevőket a haraszti svábság.

A disznótor nagyon régi, népi hagyomány. Az elfogyasztott ételek alapját a levágott disznóból frissen készült húsos ételek teszik ki. A disznóölésnél segédkezőkön kívül a szomszédokat, közeli rokonokat is meghívják – a meghívást viszonozni illik – emlékeztet a Magyar Néprajzi Lexikon.

Most is zsúfolásig megtelt a József Attila Művelődési Ház nagyterme. A zenét a Takser Spatzen zenekar szolgáltatta. Természetesen volt hurka és kolbászverseny, hiszen a délelőtti vágáson három település mérte össze tudását.

Disznóvágás a Tájházban

 

Így kiderült, hogy a Taksony, Tomajmonostora és Dunaharaszti csapata közül ki készítette a legjobb ételeket, ki mutatta be a legszebben a húst vagy éppen ki a legszebb böllér.

Az asztalok megteltek a disznótoros ételekkel, és persze az ilyenkor szokásos italokkal is.

(dho)