Alma kabátban

//Berényi Attila
vasarnapi-suti_alma-kabatban_dho_20231029-2

fotó: dho

Nagymamám egyik édesség receptje volt az alma pongyolában. Ez lényegében szeletelt alma volt palacsintatésztában kisütve. Imádtam. Aztán megtaláltam ezt a receptet, amelyben leveles tésztába csomagoljuk az almát, a levét pedig babapiskótával itatjuk fel. Így egy kényeztető, szottyos és elképesztően finom süti lesz a végeredmény . Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

  • 2 db alma
  • 25 g cukor
  • 0,5 citrom leve
  • 1 cs leveles tészta
  • babapiskóta
  • lekvár
  • porcukor
fotó: dho

Elkészítés:

A meghámozott almákat elfelezzük és felszeleteljük. Egy serpenyőben a cukorral és a citromlével 5 percig pároljuk. Arra vigyázzunk, hogy ne törtjön össze az alma.

A leveles tésztát négy, egyenlő téglalapra vágjuk, és ezek közepébe, két-két babapiskótát fektetünk, párhuzamosan a téglalapok hosszabb oldalaival. A piskóták alját egy picit bele is mártottam a párolt alma levébe, mert így még szaftosabb lesz. A kimaradó tészta részeket megkenjük felvert tojással, a babapiskóták tetejére pedig egy-egy kanál lekvárt teszünk, amit el is kenünk rajtuk. Miután ilyen szépen megágyaztunk a folytatásnak, ráhelyezzük a párolt almaszeleteket a piskótákra. Majd a leveles tészta sarkait hajtsuk be amennyire lehet, lényegében adjuk kabátot az almaszeletekre. A széleket pedig hajtsuk alá. Az a cél, hogy az alma szeletek középütt, mint egy ablakon át, láthatóak legyenek. A tészták tetejét kenjük meg felvert tojással, és helyezzük a sütiket sütőpapírral bélelt tepsibe. 190 fokon, 25 perc alatt sülnek szép aranybarnára. Akár forrón is tálalhatjuk, a tetejét pedig szórjuk meg porcukorral.

Jó étvágyat!

fotó: dho
(dho)