Almás kalács

//Berényi Attila
vasarnapi-suti_babka_dho_20231022-1

Almás kalács. fotó: dho

Igazi bekuckózós nap a mai. Szottyos idő van kint, amolyan kellemetlen őszi. Ilyenkor olyan jól esik egy puha, meleg süti, aminek az illata is betölti a lakást. A babka lényegében egy töltött kalács, aminek a fonása adja meg az igazi rusztikus hangulatát. Ma egy ilyen receptet hoztam. Ehhez a kalácshoz is nagyszerűen megy a lekvár, nomeg egy-egy csésze forró tea vagy kávé.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 230 ml tej
  • 80 g cukor
  • 15 g élesztő
  • 0,5 cs vaníliás cukor
  • 4 db tojás
  • 500 g liszt
  • 1 cs só
  • 90 g vaj
  • fél citromhéja

a töltelékhez

  • 40 g vaj
  • 3 db közepes almát
  • 40 g cukor
  • 1 kk fahéj
  • fél citrom leve
  • egy marék durvára vágott dió
Almás kalács. fotó: dho

Elkészítés:

A langyos tejben feloldjuk a cukrot, majd elkeverjük benne az élesztőt. Hagyjuk 10 percig magára. Miután az élesztő magára talált adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a 4 egész tojást. Figyeljünk oda, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. Keverjük homogénre az egészet. Most jöhet a liszt, amit egy csipet só kíséretében öntsünk a tejes keverékbe és dagasszuk ki a tésztát. Fontos, hogy a párás esős időben, lehet, hogy több lisztre lesz szükség. Akkor jó a tészta, ha dagasztás közben elkezd elválni az edény falától. A vége felé adjuk hozzá a lágy vajat, és a tésztát hagyjuk kelni egy órán át.

A 3 almát hámozzuk meg és daraboljuk egyenletes kockákra, nagyjából akkorákra, mint a dobókocka. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, öntsük rá az almát, a cukrot és a fahéjat. Pár perc alatt hagyjuk az almát megpuhulni és picit karamelizálódni. Persze azért megkeverni sem árt néha. Ha ez megvan, tegyük félre.

A megkelt tésztát vágjuk két egyenlő darabra. Az egyik felet nyújtsuk ki, olyan fél centi vastagságúra, és téglalap alakúra. Tegyük rá a töltelék felét egyenletesen és szórjuk rá a darabolt dió dió felét. A tésztát egyszerűen tekerjük fel. Most jön a csel. A szépen megformázott és betöltött tésztánkat hosszában egy éles késsel kettévágjuk, csak a tetejét hagyjuk érintetlenül. Majd a vágási felületeket felfelé fordítjuk és a két felet összefonjuk. A végeket aláhajtjuk és gyümölcskenyér formába tesszük. Ugyanezt elvégezzük a másik fél tésztával is. Újabb egy órán át kelnek a kalácsok. Majd kenjük meg őket felvert tojással. Ez után mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe 45 percre. Ha kihűltek, szeletelve tálaljuk. Kakaó és tea mellé is ideális, kellemes, ízletes foszlós almás kalács lesz a végeredmény.

Jó étvágyat!

(dho)