Tömegközlekedés az ünnep idején

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / gurichev
Az ünnep miatt változik a vonatok, a buszok és a HÉV valamint a fővárosi és dunaharaszti tömegközlekedés menetrendje is.

A vonatok október 22-én az ünnepnapi, 23-án a vasárnapi, 24-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek.

A Volánbusz járatai 22-én munkaszüneti napon, 23-án a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti napon, 24-én a hét első tanítási és munkanapján érvényes menetrend szerint közlekednek.

Valamennyi HÉV-vonalon 23-án a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Várhatóan sokan kelnek útra, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, a jegyváltáshoz igénybe venni az 5 százalékos kedvezményt nyújtó online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV mobilalkalmazásban, áll a MÁV-csoport szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából több rendezvényt is tartanak Budapesten, amelyekhez kapcsolódóan forgalomkorlátozásokra, lezárásokra kell számítani október 22-én, vasárnap délután a Műegyetemnél, a Műegyetem rakparton, a belvárosban a Nemzeti Múzeum–Kálvin tér–Üllői út–Corvin köz útvonalon, majd október 23-án, hétfőn a reggeli órákban a Kossuth Lajos térnél, délután és este pedig az Andrássy úton a Hősök tere és az Oktogon között. A rendezvények miatti lezárásokhoz kapcsolódóan változik az érintett BKK-járatok közlekedése is: több villamos-, busz- és trolijárat módosított útvonalon közlekedik vasárnap és hétfőn. Ennek részleteit ide kattintva nézheti meg.

A valós idejű és a tervezett forgalmi változásokat, valamint a legfontosabb közlekedési információkat a BKK oldalán lehet követni.

Az utazás megtervezéséhez érdemes a BudapestGO alkalmazást használni.

A Dunaharaszti helyi buszközlekedését ellátó Ventona Trans Kft. buszai október 22-én és 23-án is a vasárnapi azaz ünnepnapi menetrend szerint közlekednek.