Tökös piskóta alagút

//Berényi Attila
vasarnapi-suti_dho_20231015-1

Tökös piskóta alagút. fotó: dho

Itt a tökölés ideje. Hamár úgyis egyre hűvösebb van, süssünk valami olyat, ami átmelegít és benne van az ősz melege is. Íme egy egyszerű és egészen különleges ízvilágú sütemény.

Hozzávalók:
a tésztához

  • 3 db tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 200 g cukor
  • 75 g főtt vagy sült tök
  • 110 g liszt
  • 1 ek kakaópor
  • csipet só
  • csipet szerecsendió
  • csipet őrölt gyömbér
  • csipet fahéj
  • 3 g szódabikarbóna
  • 3 g sütőpor

a tölteléhez:

  • 500 g krémsajt
  • 0,5 narancshéja
  • 80 g vaj
  • 120 g porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
Tökös piskóta alagút. fotó: dho

Elkészítés:

A tojásokat simára keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a sült tököt. A lisztbe belekeverjük a fűszereket és a kakóport aztán összedolgozzuk a tojásos masszával. Egy sütőpapírral bélelt tepsire öntjük a tésztát, amit előmelegített sütőben, 180 fokon 15 percig sütünk. Ha ez megvan, akkor porcukorral meghintett, tiszta konyharuhára fektetjük a még mindig meleg tésztát és azzal együtt feltekerjük és félretesszük. Amíg pihen, a krémsajtot a szobahőmérsékletű vajjal habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral valamint a narancs frissen reszelt héjával. A krémet egyenletesen a kitekert tésztára kenjük, majd újra feltekerjük és egy órára a hűtőbe tesszük. Ez után már szeletelhető és fogyasztható.

Jó étvágyat!

Sült tök. fotó: dho
(dho)