Lusta asszony pitéje

//Berényi Attila
Lusta asszony pitéje. fotó: dho
Nálunk az a szokás, hogy ha a barátaink elmennek nyaralni és ránk bízzák a házukat, akkor egy finom ebéddel vagy vacsorával várjuk vissza őket. Hiszen a repülés és utazás után úgysincs otthon semmi, és kinek van kedve még vásárolni és főzni. Nos most is így volt, hiszen a szomszédaink nyaraltak pár napot. Pörkölt készült és mellé desszertnek egy olyan sütit választottam ami rém egyszerű, nagyon finom, ráadásul hidegen a legjobb. Én a lenti mennyiséget megdupláztam, ami egy nagy gáztepsit töltött ki, így nekünk is maradt a csemegéből. Bármilyen, sütésálló gyümölccsel elkészíthető, most az egyszerűség kedvéért egy üveg meggybefőttet használtam.

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 db tojás
  • 5 dl tej
  • 50 dkg tehéntúró
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db citromhéja
  • 1 ü meggybefőtt
  • 10 dkg vaj
Lusta asszony pitéje. fotó: dho

Elkészítés:

A porcukrot, a lisztet, egy csipet sóval és a sütőporral egyszerűen összekeverjük, majd kétfelé osztjuk.  Az egyik adagot egy 20×30-as, a vaj felével alaposan kikent tepsibe szórjuk jó egyenletesen. Ennek a tetejére rámorzsoljuk a fél kiló túrót és rádobáljuk a gyümölcsöt is, valamint ráreszeljük fél citromhéját. Majd a másik adag lisztes keverékkel egyenletesen megszórjuk.

Most jönnek a nedves hozzávalók: a tojást picit felverjük, hozzáadjuk a vaníliáscukrot és a tejet. Homogénre keverjük, és beletesszük a citromhéjának másik felét is. Ezt az egészet egyszerűen ráöntjük a már a tepsiben pihenő lisztes, túrós rétegekre. Egy villával segíthetünk a folyadéknak, hogy mindenhová eljusson, majd hagyjuk az egészet fél óráig pihenni. Most a tetejére morzsoljuk a vaj másik felét. Előmelegített sütőben 150 fokon 50-55 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük.

Jó étvágyat!

Lusta asszony pitéje. fotó: dho