Viharparfé

//Berényi Attila
vasarnapisuti-viharparfe_dho_20230806-2
Amikor ezt az édességet kiszemeltem erre a hétvégére, még nem tudtam, hogy mennyire aktuális lesz. Ugyanis a szombat hajnali vihar nálunk is elvitte az áramot meg az internetet. Viszont kaptunk egy méretes fát a szomszédos parkból. A lényeg, hogy a hűtő véges teljesítményű, így ez a recept pont jó arra, hogy néhány dolgot megmentsek. A fagyasztásban pedig segítettek a barátok, akiknek működik a mélyhűtő ládájuk. Az eredeti receptet írtam le, de nyilván a gépek kiválthatóak kézi eszközökkel, a friss gyümölcslekvár pedig a spájzból egy üveg frissen eltett gyümölcsdzsemmel is pótolható. Legyünk kreatívak!

Hozzávalók:

  • 500 g joghurt
  • 200 ml tejszínhab
  • 170 g sűrített tej
  • vanília aroma
  • 250 g gyümölcs (sárgabarack)
  • fél citrom leve
  • 2 ek cukor
Viharparfé. fotó: dho

Elkészítés:

Ha nem kész lekvárt használunk majd, akkor a megtisztított gyümölcsöt tegyük egy edénybe, öntsük rá fél citrom levét és két evőkanál cukrot. Pár perc alatt főzzünk belőle, kevés kevergetés mellett, lekvárt. Mivel nem nagy mennyiségről van szó ez gyorsan megy. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A joghurtot öntsük egy nagy tálba és egyből adjuk hozzá a sűrített tejet és a vanília aromát, majd keverjük simára. Én a tubusos, cukrozott, sűrített tejet használom, így már plusz édesítés nem is kell. A hideg tejszínt verjük habbá, majd ezt óvatosan keverjük hozzá a joghurtos cucchoz. Végül keverjük bele, de csak elnagyolva az elkészített lekvár kétharmadát, majd egy frissen tartó fóliával kibélelt, gyümölcskenyér formába öntjük az egészet. Csomagoljuk be, és tegyük a fagyasztóba 4 órára. Ez után már szeletelhetjük és a maradék lekvárral meglocsolva tálalhatjuk a finom és frissítő parfét.

A mélyhűtőben legalább 2 hétig nagyszerűen elvan, és bármikor előszedhető.

Jó átvágyat!