Hozzávalók:
a tésztához
- 120 g vaj
- 70 g méz
- 580 g liszt
- 200 g cukor
- 1 ek. szódabikarbóna
- 1 tk. ecet
- 2 db tojás
a krémhez
- 400 ml sűrített tej
- 200 g vaj
- 2 db tojássárgája
- 20 g méz
a tetejére
- durvára tört dióbél
Elkészítés:
A tésztához a vajat, mézet és cukrot óvatosan összeolvasztjuk, amíg feloldódik a cukor. Az ecetet és a szódabikarbónát összekeverjük. Nem kell meglepődni, ilyenkor látványosan felhabzik. Ezt aztán hozzáadjuk a mézes keverékhez és kb. 14-15 percig kevergetjük alacsony lángon, hogy sötét, narancsszínű legyen a tészta alapja. Hagyjuk langyosra hűlni és ekkor belekeverjük a tojásokat és a lisztet. Ha lágy lenne, kicsit hűtőbe rakjuk. A tésztát 6 részre osztjuk. Aki picit lustább, az 4 részre is oszthatja, de ekkor több ideig kell majd állni hagyni a kész sütit. Az adagokat 2 sütőpapír között kinyújtjuk. Másként úgyse menne, mert picit ragadós. 180°C-os előmelegített sütőben kb. 5 percig sütjük mindegyik lapot.
A krémhez a tojássárgáját és a sűrített tejet összekeverjük. Közepes láng fölött összefőzzük ezt és megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. Innen már csak az összeállítás van hátra, azaz a krémet a tésztarétegek közé kenjük. A legfelső réteget is megkenjük krémmel és megszórjuk a durvára tört dióval. Legalább egy napra hűtőbe rakjuk, és tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékleten 1-2 órát pihenni.
Jó étvágyat!