Marlenka, vagy valami olyasmi

//Gál Tímea
vasarnapi-suti-marlenka1_gal-timea_20230319

Marlenka vagy valami olyasmi. fotó: Gál Tímea

Volt egyszer, hol nem volt … egy ősrégi örmény sütemény. Főként mézből, dióból és karamellből állt. Aztán történetünk főszereplője, egy cukrász magával vitte őshazájából Csehországba, ahol a családjával letelepedett. Picit alakított rajta, és először csak a barátai között kezdte terjeszteni. Akkora sikere lett a csemegével, hogy mára már az Üveghegyen túl is szeretik. Én pedig elárulom, hogy hogyan lehet valami egészen hasonlót készíteni otthon.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 120 g vaj
  • 70 g méz
  • 580 g liszt
  • 200 g cukor
  • 1 ek. szódabikarbóna
  • 1 tk. ecet
  • 2 db tojás

a krémhez

  • 400 ml sűrített tej
  • 200 g vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 20 g méz

a tetejére

  • durvára tört dióbél
Marlenka. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tésztához a vajat, mézet és cukrot óvatosan összeolvasztjuk, amíg feloldódik a cukor. Az ecetet és a szódabikarbónát összekeverjük. Nem kell meglepődni, ilyenkor látványosan felhabzik. Ezt aztán hozzáadjuk a mézes keverékhez és kb. 14-15 percig kevergetjük alacsony lángon, hogy sötét, narancsszínű legyen a tészta alapja. Hagyjuk langyosra hűlni és ekkor belekeverjük a tojásokat és a lisztet. Ha lágy lenne, kicsit hűtőbe rakjuk. A tésztát 6 részre osztjuk. Aki picit lustább, az 4 részre is oszthatja, de ekkor több ideig kell majd állni hagyni a kész sütit.  Az adagokat 2 sütőpapír között kinyújtjuk. Másként úgyse menne, mert picit ragadós. 180°C-os előmelegített sütőben kb. 5 percig sütjük mindegyik lapot.

A krémhez a tojássárgáját és a sűrített tejet összekeverjük. Közepes láng fölött összefőzzük ezt és megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. Innen már csak az összeállítás van hátra, azaz a krémet a tésztarétegek közé kenjük. A legfelső réteget is megkenjük krémmel és megszórjuk a durvára tört dióval. Legalább egy napra hűtőbe rakjuk, és tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékleten 1-2 órát pihenni.

Jó étvágyat!

(dho)