Cukros fánk, ami nem Kronut

//Gál Tímea
Cukros fánk. fotó: Gál Tímea
Ez a sütemény modern korunk csodája, és egyben az amerikai álom jelképe is lehetne. Ugyanis egy francia cukrásznak köszönhetjük a receptet. Ez a Kronut. Elemzői szerint ez a croissant és a fánk szerelemgyermeke. Az édesség Dominique Ansel nevéhez fűződik, aki nagyon sokat kísérletezett, mire meglelte a legjobb receptet. Ezt egyébként ma is féltve őrzi, sőt le is védette. A Kronut annyira sikeres, hogy Dominique Manhattanban álló kis péksége igazi sztár New Yorkban. Hosszú sorok állnak naponta, hogy hozzájussanak a finomsághoz. Az eredeti receptet én sem ismerem – hiszen hétpecsétes titok - de valami nagyon hasonlót azért megmutatok. Érdemes elkészíteni, mert nagyon vagány süti.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 2 csomag 400 g-os élesztős leveles tészta
  • kristálycukor a forgatáshoz
  • olaj a sütéshez

a töltelékhez

  • 350 ml tej
  • 60 g kristálycukor
  • 1 csomag belgacsokis pudingpor
  • 2 ek. mogyorókrém
Cukros fánk. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A töltelékhez előbb összekeverjük a pudingport a cukorral, majd egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Ez után mehet hozzá a többi tej és megfőzzük a pudingot. Amint besűrűsödött, hozzáadjuk a mogyorókrémet, majd egy tálba ötljük az egészet. Frissentartó fóliával letakarjuk, hogy ne bőrösődjön. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A leveles tésztát, ha kinyújtottat kaptunk, akkor kitekerjük és félbe hajtjuk, aztán kiszúrjuk 8-9 cm-es kiszúróval a közepét pedig 2-3 cm-el. Azaz tésztaköröket készítünk. 160° C-os olajban oldalanként kb. 3 percig sütjük, papírtörlőn lecsöpögtetjük és még melegen megforgatjuk a kristálycukorban. Ha kicsit kihűltek kettévágjuk őket és megtöltjük a már kihűlt pudinggal.

Jó étvágyat!

(dho)