Január 22.: a magyar kultúra napja

//Tóth Gábor
A magyar himnusz (Hymnus, a' Magyar nép zivataros századaiból) kézirata, forrás: wikipedia - közkincs
Pontosan 200 esztendeje annak, hogy 1823 január 22-én Kölcsey Ferenc letisztázta, azaz véglegesítette a Himnusz kéziratát. 1989 óta ezért minden évben ez a nap a magyar kultúra napja.

A Himnusz eredeti és teljes címe: „Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból”.

Kölcsey műve előtt a katolikus magyarság néphimnusza a Boldogasszony Anyánk és az Ah, hol vagy, magyarok tündöklő csillaga kezdetű ének, míg a református magyarságé a Tebenned bíztunk, elejétől fogva (90. zsoltár) volt. Népszerű volt a – hatóságok által többször betiltott – úgynevezett Rákóczi-nóta is. Ez utóbbit Hector Berlioz és Liszt Ferenc is megzenésítette – emlékeztet a Wikipédia.

Összművészeti akció Dunaharasztin

A Himnusz zenéjét Erkel Ferenc zeneszerző és karmester szerezte 1844-ben, amikor a Kölcsey versének megzenésítésére kiírt pályázaton az „Itt az írás forgassátok, / Érett ésszel, józanon. Kölcsey” jeligéjű pályázatával első díjat nyert, a többek közt Vörösmarty Mihály és Szigligeti Ede által fémjelzett zsűri döntésének köszönhetően.

A Himnuszt a magyarok közmegegyezése tette nemzeti imádsággá, azonban sokáig nem vált hivatalossá. Törvényi védelem alá a Magyar Köztársaság 1989-es megalakulásával az Alkotmányba kerüléssel került.

(Wikipédia)