Adventi macaron egyszerűen

//Gál Tímea
Macaron. fotó: Gál Tímea
A macaron csak néhány összetevőből álló, de nagyon elegáns sütemény. Pont egy falatnyi boldogság. Sokan azt hiszik, hogy egy francia származású sütiről van szó, ám igazándiból az olaszoknak köszönhetjük. Állítólag a 14. században készítették el először az elődjét, Velence környékén. A legenda szerint a csemegét Medici Katalin vitte magával francia földre, amikor 1533-ban összeházasodott a későbbi királlyal, II. Henrikkel. Most megmutatok egy egyszerű variációt. Érdemes megpróbálkozni vele, mert ajándéknak is nagyszerű.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 125 g mandula
  • 75 g kristálycukor
  • 250 g porcukor
  • 125 g tojásfehérje
  • tetszőleges színű ételfesték

a töltelékhez

  • 150 g étcsoki
  • 100 ml tejszín
  • 35 g vaj
Macaron. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A mandulát ledaráljuk, hozzákeverjük a porcukrot és félre tesszük. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni és a vége felé, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kristálycukrot. Ha színezni szeretnénk a macaron tésztát akkor ilyenkor kell beletenni az ételfestéket.

Mikor elkészültünk óvatosan hozzáforgatjuk a mandulás keveréket és habzsákba tesszük. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire kb. egyforma korongokat nyomkodjuk ki. 30 percig szobahőmérsékleten hagyjuk száradni. Ezt követően 160° C-os előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni majd szedjük le a sütőpapírról.

A töltelék hozzávalóit összemelegítjük és kihűtjük.

Ha minden megvan, akkor nyomózsákba tesszük a tölteléket és két macaron héj közé nyomunk egy fél diónyi adagot majd óvatosan összenyomjuk. Kedvünk szerint díszíthetjük.

Jó étvágyat!

(dho)