Gomba süti – süti gomba

//Gál Tímea
Süti gomba. fotó: Gál Tímea
Ha már úgyis ősz van, és a gyerekek mindenre gombákat rajzolnak, akkor mi is süssünk gombát. Mármint nem a gombát sütjük meg, hanem olyan desszertet készítünk, ami olyan, mintha egy gomba kalapja lenne. Nagyon jól néz ki, és finom is. Egy kis lekvárral pont jó vasárnap délutáni finomság.

 

Hozzávalók (kb.:20 db gombához):

  • 180 g liszt
  • 90 g étkezési keményítő
  • 1 csipet só
  • 1 tk sütőpor
  • 80 g porcukor
  • 12 g vaníliáscukor
  • 1 db tojás
  • 120 g margarin
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
Süti gomba. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, keményítővel. Hozzáadjuk a margarint, tojást, reszelt citromhéját, porcukrot, vaníliás cukrot és jól összedolgozzuk.

Diónyi gombócokat sodrunk, amit sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, egy kis helyet hagyva a gomba fejek között.

A közepükön, a tönkök helyét egy üres pici üvegcsével készítjük el (a sütéshez használt aromák üvege erre pont jó). Először vízbe mártjuk a száját, majd a kakaóporba. Végül belenyomjuk a gombába. A kakaóporzást minden egyes süti előtt megismételjük.

Előmelegített 180 ° C-os sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük.

A gombák picit megrepednek sütés során, de ez cseppet sem von le az élvezeti értékéből, sőt így még finomabbak is!

Jó étvágyat!

(dho)