Vasárnap éjfélig még letudható online a népszámlálás!

//Berényi Attila
Október első napjával indult a tavalyról a COVID járvány miatt erre az évre csúsztatott népszámlálás. Aki nem szeretné, hogy a számlálóbiztosok személyesen keressék fel otthonukban, azok online is letudhatják a kötelezettséget.

2022. október 16. 24.00 óra az az utolsó időpont, amíg online is kitölthetőek a népszámlálási kérdőívek. A folyamat egy 2-3 fős háztartásban nem vesz igénybe többet 20-30 percnél, és nem minden kérdésre kötelező válaszolni. A folyamatról részletes tájékoztatást ide kattintva kaphat.

A közösségi felületeket többen berzenkednek a kötelezettség ellen. Népszámlálás eddig is volt, ráadásul ehhez hasonló kérdésekkel. 10 évente rendeznek cenzust, minden országban. Nem az egyén adataira kíváncsiak, mivel a bejövő kérdőíveket anonimizálják, és az azokból kirajzolódó adathalmaz szolgál a különböző döntések előkészítésében segítségül, a társadalmi folyamatok tanulmányozásának alapjául.

A népszámlálásban kötelező a részvétel, aki ezt elmulasztja, az 200.000 forintos bírsággal is sújtható. Azaz nem elég, ha kiírjuk a kapura, hogy ott hányan laknak, hiszen ennél azért részletesebb adatok szükségesek.

Ha valaki lecsúszik az online kitöltés lehetőségéről, azt október 17. és november 20. között keresik fel személyesen otthonában a számlálóbiztosok.

November 21. és 28. között a települési jegyzőnél is eleget lehet majd tenni az adatszolgáltatási lehetőségnek.

(KSH, dho)