Mozaik süti – II. Erzsébet kedvenc süteménye

//Gál Tímea
Mozaik süti. fotó: Gál Tímea
A világ most vesz búcsút II. Erzsébet brit uralkodótól. A királynő előtt mi a kedvenc süteménye receptjével tisztelgünk. Úgy hírlik, hogy ezt a nagyon egyszerű, sütés nélkül készülő csemegét imádta II. Erzsébet. Darren McGrady királyi szakács elmondása szerint ezt a sütit folyamatosan készítették a konyhán.

 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
a tésztához

  • 250 g édes keksz
  • 120 g kristálycukor
  • 120 g étcsokoládé
  • 120 g puha vaj
  • 1 db tojás

a bevonathoz

  • 240 g étcsokoládé
Mozaik süti. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A kekszet kézzel összetörjük. Akkor jó, ha nagyjából mandula nagyságú darabokat kapunk. A vajat egy keverőtálban kihabosítjuk a cukorral és folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk a megolvasztott csokoládét. Ezt követően mehet bele a tojás, de fontos, hogy a keverést nem szabad abbahagyni. Ha mindez megvan, akkor belekeverjük a keksz darabokat, úgy, hogy mindegyik darabot beborítson a csoki.

Beleborítjuk a keveréket a tortakarikába és mehet a hűtőbe kb. 3 órára. Ez után kivesszük a tortát a formából és átfordítjuk egy rácsra, úgy, hogy az alja kerüljön felülre. Csorgassuk rá a vízgőz felett megolvasztott csokoládét. Fontos, hogy a tetejét és az oldalát is borítsuk be. Ami lefolyt összegyűjtjük visszaolvasszuk és ezzel díszíthetjük a tortát. Ha a bevonat megdermedt, már lehet is szeletelni.

Jó étvágyat!

(dho)