Palacsintatorta

//Gál Tímea
Palancsintatorta. fotó: Gál Tímea
Ha valahol palacsintát sütnek, akkor az biztos, hogy a környéken lévők is szeretnének belekóstolni. Azt gondolnánk, hogy ez annyira közönséges desszert, pedig az édességek trónján van a helye! Olyannyira, hogy szinte minden nemzetnek megvan a saját variációja. Sőt, ha egy konyhában ott sülnek ezek a kerek tészták, akkor az illatát bárhol, bárki felismeri. A gyermekkor romantikájának legfontosabb eleme a palacsinta, nomeg az, ha torta készül belőle. Ez a recept az anyukámé és így benne van a legfontosabb hozzávaló – az anyai szeretet!

Hozzávalók:

a palacsintákhoz

  • 4 db tojás
  • 4 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 400 g liszt
  • 500 ml tej
  • 500 ml szénsavas víz
  • 2 ek olaj

a töltelékhez

  • 200 g darált dió
  • 100 g porcukor
  • 100 g baracklekvár

a tetejére

  • 100 g vaj
  • 50 g kakaópor
  • 50 g porcukor

Elkészítés:

A palacsintákhoz egy edényben összekeverjük a tojást, a cukrot a sót és a lisztet majd a tejjel és a vízzel hígítjuk, addig amíg palacsinta tészta sűrűségű nem lesz (milyen meglepő). Természetesen csomómentes tészta kell, majd belekeverjük az olajat. A megszokott módon, egyesével kisütjük a palacsintákat egy palacsintasütőben. Én háromban szoktam egyszerre, mert nem éppen szórakoztató elfoglaltság és így gyorsabban haladok.

Most jön a lényeg, az összeállítás! Egy szép tálaló tálra fektetjük az első palacsintát, amit meghintünk diós porcukorral, lefedjük a következő palacsintával. Ez utóbbit már a baracklekvárral kenjük meg. Aztán így váltva folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogy a palacsinta. Közben élénken figyelni kell arra, hogy a család a kelleténél több palacsintát ne csenjen el.

A tetejére egy edényben felmelegítjük a vajat, majd a kakaóval és a porcukorral csomómentesre keverjük. Ezt ráöntjük a torta tetejére. Mehet a sütőbe és ha kibírjuk álljon ott egy éjszakán át.

Jó étvágyat!

(dho)