Zuccotto gelato – az olasz fagyibomba

//Berényi Attila
vasarnapi-suti-fagyibomba01_20220709

Zuccotto gelato. fotó: dho

Egy olaszországi nyaraláson bukkantam egy régi szakácskönyvre egy ócskásnál – na jó használtcikk kereskedőnél. Az ilyen helyeken mindig lehet kincseket találni. És ez a szakadozott könyv az. Ebben van a mai recept alapja. Rendkívül egyszerű elkészíteni, de tényleg. És a legnagyszerűbb benne az, hogy szabadon variálható: a babapiskóta (ez eredetileg egy piemonti keksz, és az olaszok savoiardinak hívják) lecserélhető bármilyen kekszre, a fagyi bármilyen típusú lehet és a kávé helyett is lehet kakaót használni, alkohollal, vagy anélkül.

Hozzávalók:

  • 1 kg sztracsatella fagyi
  • 250 ml friss kávé
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 400 g babapiskóta
  • 1-2 evőkanál rum
  • kakaópor
Zuccotto gelato. fotó: dho

Elkészítés:

Vegyünk elő egy közepes méretű, félgömb alakú tálat és béleljük ki folpack fóliával – lógjon is le belőle, mert szükségünk lesz rá. Főzzünk egy nagy adag erős kávét, és öntsük egy tálba a rummal együtt és tegyük bele a vaníliáscukrot is. Ez lesz a babapiskóták fürdője. Egyesével mártsuk bele őket, és a kávés piskótákkal béleljük ki, egyenletesen a félgömb alakú tálat. Ebbe aztán merjünk bele ½ kg fagyit, egyengessük el egy kanállal, és rétegezzünk rá egy adag, kávéba mártott babapiskótát. Majd jöhet a fagyi másik fele, és zárjuk le ezt is kávés babapiskótával. Hajtogassuk rá a lelógó fóliát (ha nem elég tegyünk még rá) és nyomkodjuk le finoman, hogy tömörítsük a sütit. Száműzzük az egészet 5-6 órára a fagyasztóba. Tálalás előtt a jégről kimenekített finomság tetejéről vegyük le a fóliát, majd borítsuk a fagyibombát egy szép tálra. Természetesen az aljáról is (ami így időközben a teteje lett) el kell tüntetni a fóliát. Hintsük meg kakaóporral, és úgy szeletelhetjük, mint egy tortát.

Jó étvágyat!

Zuccotto gelato. fotó: dho
(dho)