Cseresznyés brownie

//Berényi Attila
Cseresznyés brownie. fotó: dho
A cseresznye és a csoki nagyon jó haverok! Ez amolyan titkos barátság, mert elsőre nem is gondolnánk, mennyire összeillenek. Már lassan kifelé megyünk a cseresznyeszezonból, de most érik a jóféle feketecseresznye. Ennek alapból van egy kis csokis zamata, pláne, ha belerejtjük a legcsokisabb sütibe.

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • vanília kivonat
  • 15 dkg liszt
  • 1 evőkanál kávé
  • 20 dkg cseresznye
  • 20 dkg csoki (lehetőleg ét)
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 3 darab tojás
Cseresznyés brownie. fotó: dho

Elkészítés:

A cseresznyét megmossuk és kimagozzuk. Ellenőrizzük, hogy nem maradt-e bennük mag, mert kellemetlen meglepetés lehet belőle.

Egy fémtálba tesszük feldarabolt csokit, a vajat valamint a cukrot és gőz felett összeolvasztjuk az egészet. Amíg egy picit meghűl a csoki, addig a három tojást egy csipet sóval fehéredésig verjük. A lisztet, sütőport, kakaót összekeverjük, majd kanalanként, folyamatos keverés mellett a tojásokhoz adjuk. Közben váltva csorgatunk hozzá az olvasztott csokiból is. (Nem szabad egyszerre beleönteni, mert a forró csoki bizony összeránthatja a tojást, és nem édes rántotta készítés a cél.) Ha ez megvan, beleteszünk egy evőkanálnyi lefőtt kávét, valamint némi vanília kivonatot, és ismét összekeverjük az egészet. Ezután a kimagozott cseresznyét is beledolgozzuk, majd kisebb méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe, tortaformába simítjuk a masszát.
A sütit 180 fokos előmelegített sütőbe toljuk 20-25 percre. Nem baj, ha úgy tűnik, hogy nem sült meg teljesen. A brownie pont akkor jó, ha picit még ragacsos marad. Persze ez akkor derül ki, ha már teljesen kihűlt és feltálaltuk!

Tipp: A lisztet kiválthatjuk őrölt mandulával vagy dióval, vagy a kettő keverékével.

Cseresznyés brownie. fotó: dho