Klasszikus meggyespite

//Berényi Attila
vasarnapi-suti-meggyespite2-dho_20220619

Meggyespite. fotó: dho

Gyerekkoromban a kertünkben nagyon sok gyümölcsfa állt, köztük 9 db meggyfa is. Így nyaranként nagymamám nagyon gyakran készített süteményeket meggyből. Persze lett dzsem, szörp és meggybor is. A nagyi egyik specialitása volt a linzeres meggyespite, irgalmatlan sok gyümölccsel. Amikor készítette, mindig ott lábatlankodtunk, mert tudtuk, hogy a magozott meggy után marad friss gyümölcslé, amit mi gyerekek azonnal megittunk.

Hozzávalók (30 cm-es piteformához):

a tésztához

  • 350 g liszt
  • 1 ek cukor (+1 ek a tetejére)
  • 1 csipet só
  • 225 g vaj
  • 5 ek hideg víz
  • 2 ek tej (a tetejére)

a töltelékhez

  • 1 kg meggy
  • 220 g cukor
  • 3 ek keményítő
  • 1 csipet só
  • 1 tk citromlé
  • 2 ek vaj
  • vanília kivonat
  • fél marok darált dió
Meggyespite. fotó: dho

Elkészítés

A tésztához összekeverjük a lisztet, a cukrot és a sót. Ehhez adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat kis darabokban. Elkezdjük összedolgozni, és annyi vizet adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Kanalanként adagoljuk. Ha kész, fóliába csomagolva egy órán át pihentetjük a hűtőben.

Addig a töltelékhez magozzuk ki a meggyet. Fillérekért lehet kapni a műanyagos boltokban magozót, amivel gyerekjáték ez a feladat. A kimagozott gyümölcsöt hagyjuk egy kicsit állni, hogy a felesleges lé kicsorogon belőle, de nem kell kinyomkodni! Ami kifolyt, azt meg lehet inni. Ez után a darált dió kivételével, keverjük össze a meggyet a többi hozzávalóval.

Most előszedhetjük a hűtőből a tésztát, és nagyjából a kétharmadát simítsuk bele egy előre kivajazott és lisztezett piteformába. Nem kell belőle nagy ügyet csinálni, csak kézzel nyomkodjuk bele, hogy mindenhová jusson tészta, ami túllóg a peremén, azt egy éles késsel vágjuk le, és mehet a maradék tésztához – kell majd későbbre. A piteformában nyújtózkodó tészta alapot hintsük meg darált dióval. A feladata, hogy felszívja a felesleges nedvességet, és ne ázzon el a tészta. (Lehet helyettesíteni búzadarával is.)  Ez után mehet rá a töltelék, amit oszlassunk el egyenletesen. Majd egy nagy lyukú reszelő segítségével a maradék tésztát egyszerűen reszeljük az egész tetejére, hintsük meg egy kanál cukorral, és egy kis tejjel. Persze, aki szeretné, kinyújthatja a tésztát, és csíkokat vágva belőle, berácsozhatja vele a süti tetejét.

Tegyük az egészet a 220 fokra előmelegített sütőbe, így hagyjuk 15 percig, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet 180 fokra. Sütjük még további 45 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni. Egy kis fagyival tálalva igazi nyári csemege.

Jó étvágyat!

(dho)