Hozzávalók (30 cm-es piteformához):
a tésztához
- 350 g liszt
- 1 ek cukor (+1 ek a tetejére)
- 1 csipet só
- 225 g vaj
- 5 ek hideg víz
- 2 ek tej (a tetejére)
a töltelékhez
- 1 kg meggy
- 220 g cukor
- 3 ek keményítő
- 1 csipet só
- 1 tk citromlé
- 2 ek vaj
- vanília kivonat
- fél marok darált dió
Elkészítés
A tésztához összekeverjük a lisztet, a cukrot és a sót. Ehhez adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat kis darabokban. Elkezdjük összedolgozni, és annyi vizet adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Kanalanként adagoljuk. Ha kész, fóliába csomagolva egy órán át pihentetjük a hűtőben.
Addig a töltelékhez magozzuk ki a meggyet. Fillérekért lehet kapni a műanyagos boltokban magozót, amivel gyerekjáték ez a feladat. A kimagozott gyümölcsöt hagyjuk egy kicsit állni, hogy a felesleges lé kicsorogon belőle, de nem kell kinyomkodni! Ami kifolyt, azt meg lehet inni. Ez után a darált dió kivételével, keverjük össze a meggyet a többi hozzávalóval.
Most előszedhetjük a hűtőből a tésztát, és nagyjából a kétharmadát simítsuk bele egy előre kivajazott és lisztezett piteformába. Nem kell belőle nagy ügyet csinálni, csak kézzel nyomkodjuk bele, hogy mindenhová jusson tészta, ami túllóg a peremén, azt egy éles késsel vágjuk le, és mehet a maradék tésztához – kell majd későbbre. A piteformában nyújtózkodó tészta alapot hintsük meg darált dióval. A feladata, hogy felszívja a felesleges nedvességet, és ne ázzon el a tészta. (Lehet helyettesíteni búzadarával is.) Ez után mehet rá a töltelék, amit oszlassunk el egyenletesen. Majd egy nagy lyukú reszelő segítségével a maradék tésztát egyszerűen reszeljük az egész tetejére, hintsük meg egy kanál cukorral, és egy kis tejjel. Persze, aki szeretné, kinyújthatja a tésztát, és csíkokat vágva belőle, berácsozhatja vele a süti tetejét.
Tegyük az egészet a 220 fokra előmelegített sütőbe, így hagyjuk 15 percig, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet 180 fokra. Sütjük még további 45 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni. Egy kis fagyival tálalva igazi nyári csemege.
Jó étvágyat!