Madártej pohárkrém

//Gál Tímea
Madártej pohárkrém. fotó: Gál Tímea
Ki ne ismerné a madártejet! Szinte nem is lehet valaki nagyszülő anélkül, hogy ne készítene ilyet az unokáknak. Ahogy sok desszert, ez is francia eredetű. A neve œufs à la neige, ami tükörfordításban „tojások a hóban” jelentéssel bír. De „úszó szigetek” néven is ismerik és az Egyesült Államokban is kedvelték. Na, de ennyi elég is a történelemből! Készítsünk madártejet, csak egy picit másképp.

Hozzávalók (6 pohárhoz):

a tésztához

  • 4 db tojás
  • 80 g cukor
  • 100 g liszt
  • 1 csipet só
  • 10 g vaníliás cukor

a vaníliás tejhez

  • 1 l tej
  • 1 vanília kikapart belseje
  • 60 g cukor

a tojáshabhoz

  • 4 db tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 30 g kristálycukor

a krémhez

  • 9 db tojássárgája
  • 110 g kristálycukor
  • 120 g mascarpone
  • 120 g habtejszín
  • 5 ek keményítő
Madártej pohárkrém. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket egy csipet sóval és a cukorral habbá verjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat. Ez után egy spatulával, óvatosan beleforgatjuk a lisztet. Sütőpapírral bélelt, 22 cm átmérőjű tortakarikába tesszük és előmelegített sütőben 180°C-os sütőben 20 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A tojáshabhoz a tojásfehérjét a sóval és a cukorral kemény habbá verjük. Egy lábosba mérjük a vaníliás tej hozzávalóit és forrásig melegítjük. A tojáshabot beleszaggatjuk, és oldalanként egy-egy percig főzzük, majd egy tányérba kiszedve pihentetjük.

Elkészítjük a krémet, ehhez pedig szükségünk van az iménti vaníliás tejre. Egy edénybe kikeverjük a tojássárgáját a cukorral és a keményítővel, a vaníliás tejből hozzáöntünk egy keveset és jól elkeverjük – a lényeg, hogy kiegyenlítsük a hozzávalók hőmérsékletét. Ez után beleöntjük a többi tejet is és folyamatos kevergetés mellett besűrűsítjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, és ez után hozzáadjuk a tejszínt valamint a mascarponet, majd együtt kihabosítjuk az egészet.

Most jön az összeállítás! Az egyik poharunkkal kiszaggatjuk kör alakúra a piskótát és mindegyik pohár aljába teszünk egyet-egyet. Ennek a tetejére kanalazunk a krémből annyit, hogy a közepéig érjen, majd még egy piskóta és megint krém, és mehet a tetejére a tojáshab. Ha betöltöttük az összeset, fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután tálalhatjuk. A tetejét pirított mandulával, vagy csoki reszelékkel is díszíthetjük.

Jó étvágyat!

(dho)