Hozzávalók (6 pohárhoz):
a tésztához
- 4 db tojás
- 80 g cukor
- 100 g liszt
- 1 csipet só
- 10 g vaníliás cukor
a vaníliás tejhez
- 1 l tej
- 1 vanília kikapart belseje
- 60 g cukor
a tojáshabhoz
- 4 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 30 g kristálycukor
a krémhez
- 9 db tojássárgája
- 110 g kristálycukor
- 120 g mascarpone
- 120 g habtejszín
- 5 ek keményítő
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket egy csipet sóval és a cukorral habbá verjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat. Ez után egy spatulával, óvatosan beleforgatjuk a lisztet. Sütőpapírral bélelt, 22 cm átmérőjű tortakarikába tesszük és előmelegített sütőben 180°C-os sütőben 20 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A tojáshabhoz a tojásfehérjét a sóval és a cukorral kemény habbá verjük. Egy lábosba mérjük a vaníliás tej hozzávalóit és forrásig melegítjük. A tojáshabot beleszaggatjuk, és oldalanként egy-egy percig főzzük, majd egy tányérba kiszedve pihentetjük.
Elkészítjük a krémet, ehhez pedig szükségünk van az iménti vaníliás tejre. Egy edénybe kikeverjük a tojássárgáját a cukorral és a keményítővel, a vaníliás tejből hozzáöntünk egy keveset és jól elkeverjük – a lényeg, hogy kiegyenlítsük a hozzávalók hőmérsékletét. Ez után beleöntjük a többi tejet is és folyamatos kevergetés mellett besűrűsítjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, és ez után hozzáadjuk a tejszínt valamint a mascarponet, majd együtt kihabosítjuk az egészet.
Most jön az összeállítás! Az egyik poharunkkal kiszaggatjuk kör alakúra a piskótát és mindegyik pohár aljába teszünk egyet-egyet. Ennek a tetejére kanalazunk a krémből annyit, hogy a közepéig érjen, majd még egy piskóta és megint krém, és mehet a tetejére a tojáshab. Ha betöltöttük az összeset, fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután tálalhatjuk. A tetejét pirított mandulával, vagy csoki reszelékkel is díszíthetjük.
Jó étvágyat!