Húsvét – Maradék nélkül

//Tóth Gábor
Húsvéti asztal. fotó: freepik / milachka
A magyar háztartások 300 000 tonna élelmiszert pazarolnak el évente, amellyel fél millió ember egy éven keresztül jól tudna lakni. A húsvét az élelmiszerpazarlás egyik csúcsa. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal most tanácsokkal szolgál arra, hogyan lehet spórolni. Ez a meredeken emelkedő élelmiszerárak mellett nagyon hasznos!

A kidobott élelmiszer azon túl, hogy pénzpazarlás is a gazdaságra is nagy terhet ró. Ugyanis a feleslegesen megtermelt ennivaló a szemétbe kerül, amely bomló anyagként a környezetet is terheli. Ráadásul ezeket a finomságokat korábban más elfogyaszthatta volna.

A nagyböjt visszafogottságról és mértékletességről szóló időszakát követően a Húsvét egy olyan, hagyományokban gazdag ünnepünk, amelynél különösen nagy szerepet kap a vendégvárás és a bőségesen megpakolt asztal. Ráadásul sokszor megbecsülni sem tudjuk a várható vendégek számát, így még inkább valószínű, hogy a finomságok egy része a szemetesben fogja végezni. A Nébih Maradék nélkül programja csokorba szedte, mire érdemes figyelni, hogy mindezek ellenére elkerüljük az élelmiszerpazarlást, és idén egy kicsit fenntarthatóbb legyen a locsolkodás:

grafika, infó: NÉBIH
  • Már a tojásfestésnél is törekedhet a fenntarthatóságra. Akár kifújt, akár főtt tojásokat fest, mindkét esetben használja fel a tojásokat. A nyers tojást lefagyaszthatja későbbre is.
  • A habos sütemények mellett hosszan eltartható, száraz süteményekkel is készüljön.
  • Húsvét előtt érdemes kiüríteni a hűtőt és a fagyasztórekeszt is, gondolva arra, hogy a megmaradt vendégváró fogásoknak legyen elég hely.
  • A hagyományos húsvéti fogások – sonka, sonkatekercs, főtt tojás, tojássaláta, sárgatúró, sült húsok, habos-krémes sütemények – kifejezetten romlandó, élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatosabb ételek. Ezeket érdemes kisebb adagokban felszolgálni.
  • A legtöbb élelmiszer esetében a fagyasztás a legjobb tartósítási mód.
  • A maradékokat egy kis kreativitással új fogások formájában hasznosíthatja: a sonkából és főzővizéből bableves, a főtt tojásból rakott krumpli készülhet, a fonott kalács mákos gubaként, míg a torma céklasaláta vagy pikáns szendvicskrém formájában születhet újjá.
(NÉBIH)