Fitt, hamis rizskoch

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_fitt-hamis-rizskoch01_gal-timea_20220116

Fitt, hamis rizskoch. fotó: Gál Tímea

Túl vagyunk az ünnepeken, talán elfogytak a maradék sütik is. Éppen itt az ideje annak, hogy picit tudatosabban nassoljunk. Meg kéne szabadulni a „bejglihájtól”, de azért egy kis csemege nem árt. Nos, íme egy recept, ami cukormentes, egészséges és nagyon finom! A legfontosabb pedig, hogy elronthatatlanul egyszerű.

Hozzávalók (18 cm-es piteformához):

a tésztához

  • 125 g mascarpone
  • 10 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 125 g zsírszegény túró
  • 2 db tojásfehérje
  • 10 g édesítőszer

a tetejére

  • 250 g eper (lehet fagyasztott)
  • 10 g édesítőszer
  • 1 tk keményítő
  • 50 g nyírfaporcukor
Fitt, hamis rizskoch. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A piteformát kivajazzuk és megszórjuk a teljes kiőrlésű liszttel, vagy ha nincs akkor zsemlemorzsával. Egy tálban simára keverjük a mascarponét, a tojások sárgáját, és a citrom reszelt héját valamint a lisztet. Ez után hozzáadjuk a túrót. A tojásfehérjét az édesítővel kemény habbá verjük és óvatosan, apránként beleforgatjuk a masszánkba. Ha ez is megvan, beleöntjük a piteformába és 170° C-os előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt megsütjük.

Ezalatt elkészítjük a lekvárt. Egy edénybe mérjük az epret (lehet fagyasztott is, vagy bármilyen más gyümölcs), hozzáadjuk az édesítőszert és felforraljuk, belerakjuk a keményítőt és besűrítjük (ez kb. 2 perc), majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.

A kihűlt sütit kiemeljük a piteformából, megkenjük a lekvárral. Ha édesebben szeretjük, akkor megszórhatjuk a nyírfaporcukorral.

Jó étvágyat!

(dho)