Habcsók a karácsonyfára

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_habcsok01_gal-timi_20211219

Habcsók. fotó: Gál Tímea

Gyerekkoromban mindig volt habcsókból készült dísz a karácsonyfán. Akkoriban árulták boltban is, nagy, fehér dobozban. Pofon egyszerű elkészíteni, gyönyörű és finom. Ráadásul a saját kézzel készített dísznél nincs jobb, akár ajándékba is! Sőt, ez a csemege még hasznos is, mert egy rakás sütihez csak tojássárgája kell, így pedig kiválóan hasznosítható a fehérje is!

Hozzávalók:

a csókhoz

  • 220 g tojásfehérje
  • 440 g kristálycukor
  • 1 kk citromlé

a díszítéshez

  1. durvára tört magvak
  2. étcsokoládé
Habcsók. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a kristálycukrot és vízgőz felett 70° C-ra melegítjük, természetesen folyamatos keverés mellett. Itt érdemes cukorhőmérőt használni! Ha elérte a kellő hőfokot, kihűlésig habbá verjük, a legvégén adjuk hozzá a citromlevet. Ennyi! Fontos egyébként, hogy teljesen kihűljön, különben elfolyik a habcsókunk. Mielőtt habzsákba töltjük színezhetjük bármilyen ételfestékkel.

Tetszőleges formákat nyomkodunk belőle sütőpapírral bélelt tepsire. Szóró cukorral megszórjuk, ha szeretnénk és mehet a sütőbe, ami 70°C-os és légkeveréses üzemmódban működjön,  kb. 2,5- 3 órát szárítjuk.

A díszítéshez gőz felett megolvasztjuk a csokoládét és belemártogatjuk a habcsók alját, majd tetszőleges magokba is belenyomjuk. Celofán tasakban tökéletes ajándék, vagy légmentesen lezárt dobozban hetekig eláll!

Jó étvágyat!

(dho)