Zserbókalács

//Gál Tímea
Zserbókalács
Ezeken a ködös, nyirkos és egyre hidegebb hétvégéken jól esik egy nagy bögre tea, kakaó vagy a nagyoknak forralt bor. Ehhez pedig valami olyan süti dukál, ami tovább melegíti a testet és a lelket. Pont ilyen a mostani, amely a zserbó és a kalács szerelméből született.

Hozzávalók (22 cm-es formához):

a tésztához

  • 400 g liszt
  • 5 g szárított élesztő
  • 270 ml tej
  • 40 g kristálykor
  • 2 db tojássárgája
  • 1,5 ek olvasztott vaj
  • 1 csipet só

a töltelékhez

  • 15 ek baracklekvár
  • 150 g darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 100 g kristálycukor
  • 50 g süthető csokicsepp

a kenéshez

  • 2 ek olvasztott vaj
Zserbókalács. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Elsőként az élesztőt a langyos tejben egy evőkanál cukorral elkeverjük. Közben egy dagasztó tálba szitáljuk a lisztet, rámérjük a maradék kristálycukrot a csipet sót, elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojássárgáját és ráöntjük az élesztős tejet. Most jöhet a dagasztás, ezt nyugodtan rábízhatjuk egy robotgépre! Amikor összeállt a tészta ráöntjük az olvasztott vajat is és tovább dagasztjuk. Szép fényes, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Kelesztő tálba tesszük és fél órát pihenni hagyjuk, hagy dolgozzon az élesztő.

Ez idő alatt a töltelék hozzávalóit egy tálba mérjük és jól összekeverjük, három egyenlő részre osztjuk.

A megkelt tésztánkat is három egyenlő részre osztjuk. 30X30 cm-es téglalappá nyújtjuk őket és egy-egy adag tölteléket elegyengetünk mindegyiken, majd feltekerjük őket. A rudakat, amelyeket hármas fonással összefontunk egy 24 cm-es tortakarikába tesszük. Ezt érdemes sütőpapírral kibélelni. A tetejét lekenjük az olvasztott vajjal és előmelegített 150° C-os sütőben kb. 60-70 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat!

(dho)