Hozzávalók:
a tésztához
- 3 dkg liszt
- 2,5 dkg étkezési keményítő
- 1 púpos evőkanál kakaópor
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 7 dkg porcukor
a csokikrémhez
- 2 tojássárgája
- 8 dkg porcukor
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 púpos evőkanál kakaópor
- 1,5 dl tej
- 1 db lapzselatin
- 3 dl habtejszín
- 10 szem meggybefőtt
a tetejére
- 8 dkg étcsoki
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
Első lépésként természetesen sütni fogunk egy kakaós piskótát. Elő egy közepes tortaformával (24 cm), béleljük ki sütőpapírral. A szétválasztott tojások fehérjéjét egy csipet sóval és a porcukorral kemény habbá verjük, aztán mehet bele a sárgája is. Ha már ezzel is felvertük, akkor beleszitálhatjuk az előzőleg összekevert liszt, kakaópor, keményítő keveréket. Úgy elegyítsük, hogy a habot ne törjük össze. A tészta máris mehet a sütőformába és a 180 fokra előmelegített sütőben 18 perc alatt készre sütjük (ez az én sütőmre igaz, lehet, hogy nálad elég a 15 perc is). Ha kész a piskóta, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Kiszedjük a formából, megfosztjuk a sütőpapírtól, és mehet is vissza a formába.
Most jön a krém készítése. A csokit egészen apró darabokra vágjuk, és rászitáljuk a kakaóport, majd összekeverjük. A tojássárgáját kikeverjük a porcukorral és a tejjel. Állandó kevergetés mellett felforraljuk (az utolsó pillanatban beledobjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott lapzselatint, és kevergetés közben hagyjuk feloldódni) majd azon melegében ráöntjük a csokis kakaó keverékre. 1-2 percet hagyjuk őket nyugton, majd keverjük az egészet simára. Egy kanálnyit a meggybefőtt levéből is beletehetünk. A tejszínből verjünk kemény habot – addig hűl a csokikrém – és ezt is keverjük bele a krémbe, de nagyon óvatosan, hogy ne törtjük össze.
A csokikrém felét öntsük rá a formába visszahelyezett piskótára, és dobáljuk rá a meggyszemeket, majd mehet a krém másik fele is. Ha ez is megvan, pihentessük 3-5 órát a hűtőszekrényben.
A díszítéshez gőz felett olvasszuk meg a csokit amire rámertük az olajat. Ha kész, hagyjuk langyosra hűlni. Vegyük ki a tortát a hűtőből, és emeljük ki a formából. Majd óvatosan fedjük be a tetejét a csokimázzal. Az nem baj, ha oldalt lecsorog, sőt, kifejezetten jól mutat. Még egy órányi pihentetés, és már szelhető is.
Tipp: a tortaformából könnyedén kiszedhetjük a krémes piskótát, ha egy konyharuhát bevizezünk (a kicsavart ruha nedvesség pont jó), betesszük a mikróba 30 másodpercre és ezzel a forró ruhával körbevesszük a formát egy kis időre. A krém egy picit megolvad kívül, és szépen ki is csúszik a formából!
Jó étvágyat!