Kókuszos hógolyó

//Berényi Attila
Kókuszos hógolyó
Állítólag a kókusz arról álmodik, hogy egyszer ilyen csemege legyen belőle. Hogy tényleg így van-e, nem tudom, de az biztos, hogy ez a tradicionális ízvilágú finomság rém egyszerűen elkészíthető otthon. A boltokban lehet kapni valami hasonlót, amely egy reneszánsz olasz festőművész nevét viseli. Ám ez valami más, valami krémes, valami szívet melengető…

Hozzávalók (kb. 20 db-hoz):

  • 150 ml tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 50 g liszt
  • 50 g vaj
  • 120 g kókusz reszelék
  • 1 vanília kikapart belseje
  • egész mandula
  • kókuszreszelék a forgatáshoz
Kókuszos hógolyó. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tejben a lisztet csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot a vanília kikapart belsejét és közepes lángon folyamatos kevergetés közben sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről. Még melegen hozzákeverjük a vajat, hogy teljesen elolvadjon, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket és ismét jól elkeverjük.

Hűtőben teljesen kihűtjük, aztán kigolyózzuk. Nem nagy művészet, de mindegyik közepébe belenyomunk 1-1 darab mandulát, majd az egészet beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. Kész is van!

Jó étvágyat!

(dho)