Lesz dió, de drága

//Tóth Gábor
Héjas dió és dióbél. fotó: freepik
A tavaszi fagyok különböző mértékben érintették az ország diótermő vidékeit. Közben pusztít a dióburok-fúrólégy is. Mindez dráguláshoz vezet.

Áremelkedésre lehet számítani a tavalyi évhez képest, mert megnőttek a termelők költségei is, mondta a Sokszínű vidéknek Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Piac, csípős időben

Elmondása szerint átlagosan 10 százalékos emeléssel lehet kalkulálni a boltok polcain, ami a dióbél esetében kilónként 3000 és 4000 forint közötti összeget jelenthet majd minőségtől függően.

„Magyarországon az ágazat ki tudja szolgálni a keresletet, ráadásul héjas dióból fontos exportőrnek számít hazánk, keresettek az itthon termő fajták Európában, főként Németországban” – mondta a szakember.

Közben a hazai gazdák már tartanak a chilei diótól. Európába augusztus-szeptember magasságában is érkezik jelentős mennyiségű héjas dió a dél-amerikai országból, amikor itthon még csak a betakarítás zajlik. Bár a magyar piacon még csak kis mennyiség fordulhat elő a messziről hozott csemegéből.

(Sokszínű vidék)