Churros

//Gál Tímea
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Churros
Olyan jó lenne már utazni. Lassan mindegy hová, csak el. Addig viszont idézzük fel valahogy másként a messzi tájakat, például az ízekkel. A churros pont olyan csemege, ami tökéletes a gaszro-utazáshoz. Ez az olajban sült fánk főleg Spanyolországban ismert, de megtalálni a franciáknál, vagy Latin-Amerikában, de még Belgiumban is. Állítólag portugál hajósok hozták a receptet Kínából, amit aztán a maguk ízlésére formáltak. Pofon egyszerű elkészíteni és nagyon-nagyon finom.

Hozzávalók:

A tésztához

  • 2 tk kristálycukor
  • 250 ml víz
  • 0,5 tk só
  • 4 ek étolaj
  • 140 g liszt
  • a sütéshez olaj

A forgatáshoz

  • 120 g cukor
  • 2 tk őrölt fahéj

A csoki szósz

  • 100 g étcsoki
  • 130 ml habtejszín
Churros, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Első lépésként a forgatáshoz szánt cukrot egy nagyobb tálban keverjük össze a fahéjjal, majd ezt tegyük félre.

Ezután egy lábosban tegyük fel a tészta hozzávalóit a liszt kivételével főni, amikor felforrt vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a lisztet, amit addig kell keverni míg egy nagy gombóccá összeáll.

Egy nagy lábosban rakjuk fel az olajat melegedni, várjuk meg míg jó forró lesz, kb. 180° C-os.

És most jön a varázslat, amit annyira jó nézni! Tegyük a tésztánkat egy nyomózsákba és csillagcső segítségével kb. 10 cm-es csíkokat nyomjunk ki és olló segítségével vágjuk el. Ezt csinálhatjuk a forró olaj felett is – persze nagyon óvatosan. Annyira szép látvány, ahogy a tészta kukacok életre kelnek az olajban és boldogan lubickolnak és szép közép sötét színűvé barnulnak. Na, ekkor már ki kell menekíteni őket, rádobni egy papírtörlőre pár másodpercre, hogy az felszívja a felesleges olajat. Ez után a kis kukacfánkokat beleugraszthatjuk a fahéjjas cukorba. A lényeg, hogy tapadjon rájuk ebből a csillogó, illatos és édes bevonatból.

A csokiszósz elkészítéséhez reszeljük le a csokit (de az is jó, ha egy nagy késsel pont úgy feldaraboljuk, mint a petrezselymet szokás), aztán egy tálba tesszük és a felforrósított tejszínt öntünk rá és simára keverjük.

Tipp: nyomózsák hiányában kézzel is kinyújthatjuk henger alakura és késsel felszeletelhetjük és mehet az olajba…

Jó étvágyat! 🙂