Répatorta

//Gál Tímea
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Répatorta
A nyuszi már itt kaparászik az ajtóban, nyakunkon a Húsvét. A nagy zabálások ünnepe ez is, de vannak ám olyan édességek, amelyek nem terhelik túl a gyomrot és még nagyon finomak is. Most úgysem ajánlatos nagy vendégséget csinálni és a locsolkodókat is jobb házon kívül hagyni. Íme egy eszméletlenül jó répatorta receptje.

Hozzávalók:

A tésztához

  • 150 g olvasztott vaj
  • 3 db tojás
  • 270 g kristálycukor
  • 180 g finomliszt
  • 3 csapott teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 250 g finomra reszelt répa
  • 100 g apróra vágott dió
  • 150 ml alma reszelve

A krémhez

  • 250 g krémsajt
  • 250 g mascarpone
  • 60 g porcukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 170 ml habtejszín
Répatorta, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A répatortához a tojásokat a cukorral elektromos habverővel habosra keverjük. (A térfogata nagyjából kétszeres legyen.) Ezután hozzáadjuk a megolvasztott, majd kihűtött, lágy vajat.

Egy másik tálba kimérjük a száraz hozzávalókat (finomliszt, sütőpor, aprított dió, fahéj), ezeket elkeverjük, majd a cukros-tojásos-vajas keverékhez adjuk. Végül a reszelt répát és az almát is belekeverjük.

A tésztát két kilisztezett, kivajazott tortaformába öntjük.

175 fokra előmelegesített sütőben körülbelül 45-60 perc alatt készre sütjük az alapokat. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Ha kész, kivesszük a sütőből, és hagyjuk őket teljesen kihűlni.

Közben a krémhez a krémsajtot a mascarponéval és a porcukorral kikeverjük, majd hozzáöntjük a tejszínt, és elektromos habverővel addig keverjük, amíg kellően sűrű lesz. A krém 1/4-ét félretesszük, a maradék 3/4-be belereszeljük a narancshéját.

A torta összeállításához mindkét tortalap tetejét egyenesre vágjuk, majd pedig kettévágjuk, így négy piskótalapot kapunk. Az egyik piskóta alsó része legyen a tortánk alapja. A lapokat egyenletesen betöltjük a narancsos krémmel. Tetszés szerint díszítjük.

Jó étvágyat!