Kakaós csiga

//Gál Tímea
kakaos-csiga1_gal-timea_20210227

Kakaós csiga, fotó: Gál Tímea

Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt a kakaós csiga. Mindegy volt, hogy bolti vagy otthoni. Akkoriban ez volt a barátság mérőeszköze is, ugyanis úgy ettük, hogy letekertük kívülről befelé. Előbb jött a külső szárazabb rész, és ahogy közelítettünk a belső, lágy tekervényekhez, úgy élveztük egyre jobban a majszolást. Az élelmes haverok úgy tesztelték, hogy mennyire vagyunk jóban, hogy a vége felé, amikor már eljutottunk volna a legpuhább, legfinomabb, legbelsőbb részhez, akkor kértek egy falatot. Na, ha odaadtad, akkor biztos cimbi voltál. Ma már én is meg tudom csinálni otthon, és annyit készítek, hogy egyedül ehessem, ha akarom. Leszámítva, ha jön a gyerek, és kér…

Hozzávalók:

A tésztához

  • 500 g liszt
  • 80 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 25 g élesztő
  • 250 ml langyos tej
  • 75 g cukor
  • 1 csipet só

A töltelékhez

  • porcukor
  • kakaópor
  • mogyoró krém

A tetejére

  • 12 g vaníliás cukor
  • 100 ml tej
Kakaós csiga, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Az olvasztott vaj kivételével mindent a dagasztógép üstjébe mérünk és elindítjuk a dagasztást. Kb. 10 perc után kis adagokban öntjük hozzá az olvasztott vajat. Folytatjuk a dagasztást. Ezután kelesztő tálban duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, és nagyjából 3 mm vastagságúra nyújtjuk.

Ezt aztán egy picit megolvasztott mogyorókrémmel kenjük meg. Erre megy rá a teaszűrőn átszitált kakaópor. Szórjunk rá rendesen, hogy az egész tésztát, teljesen eltakarja. ha megvan, akkor jön a porcukor, ugyanígy szórva. Ezt sem szabad sajnálni.

Amint megvan a három réteg (mogyorókrém, kakaópor, porcukor), akkor a hosszabb oldaláról kezdve feltekerjük a tésztát. Aztán a nagy, dúsan töltött tésztakígyót nagyjából két ujjnyi szeletekre vágjuk, és a csigákat, egymástól kellő távolságra egy sütőlemezre tesszük és körülbelül 30 percig kelni hagyjuk.

Ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra és kb. 30 perc alatt készre sütjük a csigákat. Egy csésze tejet felforrósítok egy tasak vaníliás cukorral. A kisült csigákat azonnal, még forrón megöntözöm a vaníliás tejjel.  Ettől lesznek puhák, szaftosak!

Jó átvágyat!