Meyer citromos túrótorta

//Gál Tímea
Meyer citromos túrótorta, fotó: Gál Tímea
Nyilván a legelső amin megakad az ember szeme ebben a receptben az a Meyer citrom. Ez a gyümölcs pont félúton van a citrom és a narancs között: narancssárgába hajló élénksárga színű, kerekebb és simább héjú, mint a hagyományos citrom, de ahhoz hasonlóan kicsit csúcsosodik a két vége. A héja sokkal vékonyabb és puhább, mint a citromé, és nagyon lédús a húsa. Jellegzetes fűszeres illata van. Csak januárban és februárban lehet kapni. Persze az se rémüljön meg akinek nincs ilyen a spájzban, fél citrom héjának és levének, valamint ugyanígy egy fél narancs összetevőinek felhasználásával valami hasonló íz lesz a végeredmény, vagy más citrusfélével is lehet pótolni.

Hozzávalók (20-22 cm-es tortakarikához):

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 40 g kristálycukor
  • 50 g liszt
  • 1,5 tk. őrölt rozmaring

A krémhez:

  • 400 g túró
  • 90 g porcukor
  • 10 g lapzselatin
  • 1 Meyer citrom reszelt héja
  • 1 Meyer citrom leve
  • 150 ml habtejszín

A tetejére (lemoncourd):

  • 3 tojás
  • 90 g porcukor
  • 2 Meyer citrom
  • 3 g lapzselatin
  • 120 g vaj
Meyer citromos túrótorta, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét a cukorral habbá verjük, majd egyenként belekeverjük a sárgáját és óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amelyben előtte elkevertük az őrölt rozmaringot. Sütőpapírral bélelt tortakarikába tesszük a tésztát és előmelegített, 180°C-os sütőben 20 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.

Amíg hűl, a krémhez a lapzselatint hideg vízbe áztatjuk kb. 10 percig. Ez idő alatt a túrót a porcukorral és a citrom reszelt héjával ki kell keverni, ha nagyon rögös akkor szitán áttörni. A citromok levét felmelegítjük, feloldjuk benne a kicsavart lapzselatinokat és még melegen hozzákeverjük a kikevert túróhoz, majd óvatosan hozzákeverjük a habbá vert tejszínt. Ráöntjük a piskótára és hűtőbe tesszük dermedni.

Elkészítjük a tetejére az elegáns nevű lemoncourdot, magyarul citromkrémet. A tojásokat a cukorral, a Meyer citromok levével és reszelt héjával összedolgozzuk egy kézi habverő segítségével, majd vízgőz felett folyamatos keverés mellett besűrítjük. Nagyjából puding állagot kell kapni. Ekkor kerül bele az előzetesen vízbe áztatott lapzselatin. Pár percig hűlni hagyjuk majd elkeverjük benne a szobahőmérsékletű vajat.

Ha a túrókrém megdermedt akkor óvatosan ráöntjük a citromkrémet és mehet vissza a hűtőbe 2-3 órára.

Jó étvágyat!