„Oltakozzon!” – ezt kérik egyre többen

//Berényi Attila
Már jó pár hete rendelkezésre áll a kormányzat hivatalos oldala, ahol a COVID-19 fertőzés elleni oltásra lehet jelentkezni – igaz még csak szűk körben hozzáférhető a szer. Közben idehaza és nemzetközi szinten is igyekeznek tudatosítani az emberekben: amint lehetőségük van, oltassák be magukat a rendelkezésre álló vakcinával.

A napokban kiderült, hogy bár idehaza az oltás önkéntes és ingyenes, de ehhez kötelező a regisztráció.

A Koronavírus Sajtóközpont a hvg.hu kérésére újabb pontosítást közölt ez ügyben. E szerint, mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát. Ezt a regisztrációval teheti meg, utána osztják be a hatóságok az oltásra az oltási terv kategóriái alapján.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a tárca „Életközelben” című videó sorozatának legutóbbi részében kifejtette, hogy a járványügyi intézkedéseket (például az éjszakai kijárási tilalmat, vagy a szórakozóhelyek, konditermek zárlatát) az oltási kampány időtartalma alatt is fenntartják, egészen addig, amíg az átoltottság kellő mértékű nem lesz, ez körülbelül 50 százalék vagy a feletti mértékű szintet jelent.

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban jelentette be, hogy a kormány 2021. február 1-ig meghosszabbította a korlátozó intézkedéseket. Erről itt írtunk korábban.

Ellenzéki oldalról Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere közösségi oldalán arra kérte az embereket, hogy bízzanak a koronavírus elleni vakcinában, az orvosokban, a kutatókban, és jelentkezzenek az oltásra saját és mások védelméért. Sőt, már ő maga is regisztrált az oltásra.

Jövő kedden újabb 39 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag érkezik a Pfizer vakcinájából Magyarországra – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília (akinek az „oltakozás” kifejezést is köszönhetjük) hozzátette, hogy a következő héten kisebb mennyiséget várnak a Moderna oltóanyagából is. Jelenleg az egészségügyi dolgozók oltása zajlik, és megkezdték az idősotthonokban is a vakcinák beadását.

Az oltásra a kormány által működtetett oldalon tud jelentkezni. Ez a „Vakcinainfó”. Itt megtudhatja mire jó az oltás, mi a beadás menete, és regisztrálni is tud a vakcinára. A koronavírussal kapcsolatos kormányzati adatokat, információkat pedig a koronavírus.gov.hu oldalon érheti el.

Ferenc pápa erkölcsi kötelességnek nevezte a Covid-19 elleni védőoltást egy tévéinterjúban, írja az index. Úgy vélte, erkölcsileg mindenki számára kötelességnek számít, hogy beoltassa magát, így a katolikus egyház feje már előjegyeztette magát az oltásra. A 84 éves katolikus egyházfő bejelentette, hogy Vatikán Államban jövő héten kezdődik az oltás.

Közben a Buckingham-palota bejelentette, hogy a brit uralkodó és férje is megkapta az új típusú koronavírus elleni oltást. A hivatalos tájékoztatás szerint II. Erzsébet királynőnek és Fülöp edinburghi hercegnek a királyi család windsori rezidenciáján adták be a vakcinát. II. Erzsébet királynő áprilisban tölti be 95. életévét, Fülöp herceg júniusban 100 éves lesz, emlékeztet az MTI.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök televíziós beszédben hívta fel a figyelmet az oltás fontosságára. Azt mondta: „Két út áll előttünk: a félelem vagy a remény.”

(hvg, EMMI / facebook, Karácsony Gergely / facebook, koronavírus.gov.hu, index, MTI, El Mundo / YouTube)