Hozzávalók (3db-hoz):
A tésztához:
- 500 g liszt
- 150 g vaj
- 50 g porcukor
- 2 tojássárgája
- 5 g só
- 65 g zsír
- 15 g élesztő
- 150 ml hideg tej
Diós töltelék (1 db-hoz):
- 150 g darált dió
- 100 g cukor
- 100 g víz
- 25 g kekszmorzsa
- fél narancs reszelt héja
- 3 ek rum v. triple sec
Mákos töltelék (1 db-hoz):
- 150 g darált mák
- 100 g cukor
- 100 g víz
- 25 g kekszmorzsa
- fél citrom reszelt héja
- 4 ek mazsola
Kenéshez:
- 1 tojásfehérje
- 2 db tojássárgája
Elkészítés:
Először a tölteléket készítsük el. A mákosnál a darált mákot a kekszmorzsát és a citromhéját egy tálba mérjük, elkeverjük. A cukrot a vízbe tesszük, és addig forraljuk amíg elolvad, utána ráöntjük a többi hozzávalóra. Összekeverjük és félretesszük hűlni.
Diós tölteléknél szintén elkeverjük egy tálba a darált diót a narancshéját és a kekszmorzsát, majd ráöntjük az alkoholt, de ez opcionális. A vizet forraljuk a cukorral míg elolvad és ráöntjük a diós keverékre, elkeverjük és hagyjuk hűlni.
Tipp: A tölteléket, ha akarjuk akár előző nap is elkészíthetjük.
Mivel a tészta 3 adag, a töltelék meg csak egy, így amelyikből kettőt szeretnénk annak az összetevőit duplázzuk meg… mi a diósból szoktunk kettőt csinálni….
Most következik a tészta! A lisztet szitáljuk egy tálba és morzsoljuk bele a friss élesztőt, majd a többi hozzávalót és gyúrjuk össze. Ha ragacsos a tészta adjunk még hozzá lisztet, aztán ha kész mehet a hűtőbe fél órára. Osszuk három egyenlő részre és nyújtsuk 20X25 cm méretűre. Nyújtásnál ne használjunk lisztet lehetőség szerint, mert így lesz fényes. Jöhet a töltelék! Mindegyik tésztánál úgy egyengessük el, hogy a tészta utolsó másfél cm-ét hagyjuk üresen.
A mákosba a mazsola (már aki szereti) akkor kerüljön bele, miután elterítettük a tészta tetején.
A felső két csücsköt hajtsuk be és tekerjük fel a tésztánkat, majd mehet egy sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy a hajtás alul legyen. Egy hurkapálcával szurkáljuk meg néhány helyen a bejgli közepét úgy, hogy teljesen az aljáig nyomjuk.
A tojássárgájával kenjük meg a bejgliket, törekedjünk arra, hogy mindenhol be legyen kenve… rakjuk a hűtőbe addig amíg a tojás megszárad, ujjérintésre nem tapad. Ezután kenjük le a tojásfehérjével és hagyjuk szobahőmérsékleten megszáradni.
Előmelegített 180° C-os sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat, és boldog karácsonyt!