Bejgli

//Gál Tímea
vasarnapi-suti-gal-timea_bejgli2_20201220

Bejgli, fotó: Gál Tímea

Ez az az időszak, amikor eszméletlen mennyiségű édesség és kaja készül szinte mindenhol. És persze bejglit is sütnek. Na de ez nem csak úgy készül, utána ki kell értékelni a családdal! A háziasszony sopánkodik: A tavalyi jobb volt! Ennek kirepedt a teteje! Száraz lett a töltelék!... A legnagyobb hiba, amit családtag, vagy vendég ilyenkor elkövethet, ha egyetért! Ez TILOS! Mindig deklarálni kell, hogy ez a legjobb bejgli, amit eddig elkészült! Ja, és ami még fontos: a tészta, töltelék arány: túl kevés, túl sok… örök vita!

Hozzávalók (3db-hoz):

A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 150 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 5 g só
  • 65 g zsír
  • 15 g élesztő
  • 150 ml hideg tej

Diós töltelék (1 db-hoz):

  • 150 g darált dió
  • 100 g cukor
  • 100 g víz
  • 25 g kekszmorzsa
  • fél narancs reszelt héja
  • 3 ek rum v. triple sec

Mákos töltelék (1 db-hoz):

  • 150 g darált mák
  • 100 g cukor
  • 100 g víz
  • 25 g kekszmorzsa
  • fél citrom reszelt héja
  • 4 ek mazsola

Kenéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 2 db tojássárgája
Bejgli, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Először a tölteléket készítsük el. A mákosnál a darált mákot a kekszmorzsát és a citromhéját egy tálba mérjük, elkeverjük. A cukrot a vízbe tesszük, és addig forraljuk amíg elolvad, utána ráöntjük a többi hozzávalóra. Összekeverjük és félretesszük hűlni.

Diós tölteléknél szintén elkeverjük egy tálba a darált diót a narancshéját és a kekszmorzsát, majd ráöntjük az alkoholt, de ez opcionális. A vizet forraljuk a cukorral míg elolvad és ráöntjük a diós keverékre, elkeverjük és hagyjuk hűlni.

Tipp: A tölteléket, ha akarjuk akár előző nap is elkészíthetjük.

Mivel a tészta 3 adag, a töltelék meg csak egy, így amelyikből kettőt szeretnénk annak az összetevőit duplázzuk meg… mi a diósból szoktunk kettőt csinálni….

Most következik a tészta! A lisztet szitáljuk egy tálba és morzsoljuk bele a friss élesztőt, majd a többi hozzávalót és gyúrjuk össze. Ha ragacsos a tészta adjunk még hozzá lisztet, aztán ha kész mehet a hűtőbe fél órára. Osszuk három egyenlő részre és nyújtsuk 20X25 cm méretűre. Nyújtásnál ne használjunk lisztet lehetőség szerint, mert így lesz fényes. Jöhet a töltelék! Mindegyik tésztánál úgy egyengessük el, hogy a tészta utolsó másfél cm-ét hagyjuk üresen.

A mákosba a mazsola (már aki szereti) akkor kerüljön bele, miután elterítettük a tészta tetején.

A felső két csücsköt hajtsuk be és tekerjük fel a tésztánkat, majd mehet egy sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy a hajtás alul legyen. Egy hurkapálcával szurkáljuk meg néhány helyen  a bejgli közepét úgy, hogy teljesen az aljáig nyomjuk.

A tojássárgájával kenjük meg a bejgliket, törekedjünk arra, hogy mindenhol be legyen kenve… rakjuk a hűtőbe addig amíg a tojás megszárad, ujjérintésre nem tapad. Ezután kenjük le a tojásfehérjével és hagyjuk szobahőmérsékleten megszáradni.

Előmelegített 180° C-os sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat, és boldog karácsonyt!