Ismét állatokat mentettek az olajszennyezett szigetszentmiklósi úszólápból

//Berényi Attila
fotó: Romet Róbert / OVF
Megállás nélkül zajlanak a védekezési munkák Szigetszentmiklóson, az olajszennyezés helyszínén. A budapesti, győri és szolnoki vízügyi igazgatóságok szakemberei az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálásával a hétvégén is 24 órában a területen vannak, áll az OVF szerkesztőségünknek küldött friss közleményében.

A szakemberek most úgy számolnak, hogy talán karácsonyig végezhetnek az elsődleges kárelhárítási feladatokkal, ez a szennyezett növényzet és a felszíni olajszennyezés eltávolítását jelenti. Az érintett vízfelület felszabadítását követően, a medervizsgálati eredményektől függően születik majd döntés a további szükséges beavatkozásokról.

Hétfőn helyszíni szemlét tart a területileg illetékes vízügyi hatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A kárelhárítási munkák várható befejezésének időpontja nagyban függ a hatóság szakvéleményétől.

Még mindig zajlik az olajszármazékok leszívása a víz felszínéről: szombaton mintegy 8000 liter szennyeződést távolítottak el, vasárnap pedig egy újabb berendezés érkezik, amellyel ez a munka végezhető. A nap folyamán egyébként összesen 227.460 kilogramm veszélyes hulladékot vitt el ártalmatlanításra a közreműködő szakcég, áll az OVF tájékoztatójában.

Szombaton két újabb teknőst mentettek ki a szennyezett iszapból, így eddig már három teknőst életét mentették meg vízügyesek. A kis páncélosokat a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei vették gondozásukba.

(OVF)