Hozzávalók (kb. 20 db-hoz):
A tésztához:
- 5 tojás
- 250 g cukor
- 6 g sütőpor
- 1,5 ek kakaó
- fél citrom reszelt héja
- 160 g liszt
- 1 csipet só
- fél vanília kikapart belseje
A krémhez:
- 375 ml tej
- 4 ek liszt
- 190 g porcukor
- fél vanília rúd kikapart belseje
- 150 g vaj
A tetejére:
- 100g kókuszreszelék
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét egy csipet sóval és a cukorral nem túl kemény habbá verjük. Közben összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót és a citrom reszelt héját. A tojáshabba óvatosan, egyenként belekeverjük a tojások sárgáját a vaníliát és a lisztes keveréket. A lényeg, hogy minél több levegő maradjon benne! Egy közepes, sütőpapírral bélelt formában, 180’ C-os, előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Amíg sül, addig a tejet a liszttel simára keverjük és lassú tűzön, sűrűre főzzük. A vajat a porcukorral és a vaníliával kihabosítjuk és ha kihűlt a lisztes-tejes massza akkor összekeverjük.
Na, már csak az összeállítás van hátra! A piskótát félbe vágjuk és egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Nagyjából 40 db lesz. A kis tészta karikákat párosával betöltjük a krémmel, azaz összeragasztjuk vele őket, sőt kívülről is bekenjük. Ezután, azonnal kókuszreszelékbe forgatjuk!
Onnan lehet tudni, hogy jó lett, hogy a spájzajtó majd gyakran nyílik, és a család apraja-nagyja megy megenni egy-egy darabot.
Jó étvágyat és boldog Adventet!