Hólabda

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_holabda2_gal-timea_20201206

Hólabda, fotó: Gál Tímea

Az ünnepek előtt – nomeg főleg Karácsonykor – a legtöbben arra vágynak, hogy essen a hó! Persze a tapasztalat az, hogy ez nagyon ritkán következik be pont ebben az időszakban. Ráadásul ezen a hétvégén az évszakhoz képest meleg az idő. De sebaj, ha már úgyis Advent második vasárnapja van, akkor legyen sütiből a hógolyó! Vagyis, Hólabda! Ez egy igazi Klasszikus süti. Dobálózni nem lehet vele, de nagyon finom.

Hozzávalók (kb. 20 db-hoz):

A tésztához:

  • 5 tojás
  • 250 g cukor
  • 6 g sütőpor
  • 1,5 ek kakaó
  • fél citrom reszelt héja
  • 160 g liszt
  • 1 csipet só
  • fél vanília kikapart belseje

A krémhez:

  • 375 ml tej
  • 4 ek liszt
  • 190 g porcukor
  • fél vanília rúd kikapart belseje
  • 150 g vaj

A tetejére:

  • 100g kókuszreszelék
Hólabda, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét egy csipet sóval és a cukorral nem túl kemény habbá verjük. Közben összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót és a citrom reszelt héját. A tojáshabba óvatosan, egyenként belekeverjük a tojások sárgáját a vaníliát és a lisztes keveréket. A lényeg, hogy minél több levegő maradjon benne! Egy közepes, sütőpapírral bélelt formában, 180’ C-os, előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

Amíg sül, addig a tejet a liszttel simára keverjük és lassú tűzön, sűrűre főzzük. A vajat a porcukorral és a vaníliával kihabosítjuk és ha kihűlt a lisztes-tejes massza akkor összekeverjük.

Na, már csak az összeállítás van hátra! A piskótát félbe vágjuk és egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Nagyjából 40 db lesz. A kis tészta karikákat párosával betöltjük a krémmel, azaz összeragasztjuk vele őket, sőt kívülről is bekenjük. Ezután, azonnal kókuszreszelékbe forgatjuk!

Onnan lehet tudni, hogy jó lett, hogy a spájzajtó majd gyakran nyílik, és a család apraja-nagyja megy megenni egy-egy darabot.

Jó étvágyat és boldog Adventet!