Isler

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_isler_gal-timea_1_20201025

Isler, fotó: Gál Tímea

Az Isler maga a megtestesült Monarchia. Igen, az Osztrák-Magyar! Egy legenda szerint I. Ferenc József tiszteletére készítették Bad Ischl fürdővárosban, a ma is működű Zauner Cukrászdában 1849-ben. Az igaz, hogy itt találták ki a sütit, csak ennél 100 esztendővel később. Egy Richard Kurth nevű cukrász alkotta meg az 1950-es években.

Hozzávalók (16-18 db):

A tésztához

  • 200 g liszt
  • 120 g vaj
  • 120 g porcukor
  • csipet só
  • 3g sütőpor (negyed csomag)
  • 2 tojássárgája

A töltelékbe 100 g sárgabarack lekvár kell.

A tetejére

  • 500 g ét tortabevonó
  • 80 g étolaj
  • + 100 g fehércsoki (opcionális)
Isler, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Egy edénybe szitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a csipet sót és a sütőport, elkeverjük és mehet hozzá az átszitált porcukor és hozzáadjuk a vajat, majd elmorzsoljuk. Ebbe kerül a tojássárgája, és jól nyújtható tésztát kapunk. Ezt fél órán át pihentetjük a hűtőben.

A sütőt 200 C° előmelegítjük, közben a tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk és egy 5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük és mehet a sütőbe. 5-10 perc alatt kész is (sütőfüggő). A korongok maradjanak világosak tehát amint pirulni kezdenek vegyük ki őket mert kiszáradnak.

Ha kihűltek teljesen, akkor kettesével ragasszuk őket össze a lekvárral, majd fürdessük meg a tetejüket a felolvasztott tortabevonóban. Már csak azt kell megvárni, hogy ez a réteg megszilárduljon, és kész is.

Ha díszíteni szeretnénk akkor megolvasztjuk a fehércsokit és habzsákba vagy nejlon zacsiba rakjuk melynek kivágjuk a sarkát és ezzel díszítsük az islereket. Sőt, egy rémisztgetős gyerek bulira akár marcipánból készíthetünk rá múmia szemeket is…

 

Jó étvágyat!