Hozzávalók (16-18 db):
A tésztához
- 200 g liszt
- 120 g vaj
- 120 g porcukor
- csipet só
- 3g sütőpor (negyed csomag)
- 2 tojássárgája
A töltelékbe 100 g sárgabarack lekvár kell.
A tetejére
- 500 g ét tortabevonó
- 80 g étolaj
- + 100 g fehércsoki (opcionális)
Elkészítés:
Egy edénybe szitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a csipet sót és a sütőport, elkeverjük és mehet hozzá az átszitált porcukor és hozzáadjuk a vajat, majd elmorzsoljuk. Ebbe kerül a tojássárgája, és jól nyújtható tésztát kapunk. Ezt fél órán át pihentetjük a hűtőben.
A sütőt 200 C° előmelegítjük, közben a tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk és egy 5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük és mehet a sütőbe. 5-10 perc alatt kész is (sütőfüggő). A korongok maradjanak világosak tehát amint pirulni kezdenek vegyük ki őket mert kiszáradnak.
Ha kihűltek teljesen, akkor kettesével ragasszuk őket össze a lekvárral, majd fürdessük meg a tetejüket a felolvasztott tortabevonóban. Már csak azt kell megvárni, hogy ez a réteg megszilárduljon, és kész is.
Ha díszíteni szeretnénk akkor megolvasztjuk a fehércsokit és habzsákba vagy nejlon zacsiba rakjuk melynek kivágjuk a sarkát és ezzel díszítsük az islereket. Sőt, egy rémisztgetős gyerek bulira akár marcipánból készíthetünk rá múmia szemeket is…
Jó étvágyat!