Töltött zsemle

//Gál Tímea
Töltött zsemle, fotó: Gál Tímea
Amikor egytálétel a vasárnapi ebéd – például egy jó gulyásleves – akkor jól jön egy olyan desszert, ami pótolja a másodikat, és egyben édesség is. Na, ilyen a mai ajánlatom, ráadásul nem kell agyon művészkedni a dolgot, mert gyorsan és egyszerűen készen van. Igazi anyukás csemege ez.

Hozzávalók

Az alaphoz

  • 5 db vizes zsemle
  • 200 ml tej /áztatáshoz/
  • 40 g vaníliás cukor

A töltelékhez

  • 250 g túró
  • 60 g kristálycukor
  • 30 g vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 50 ml tejszín
  • 25 g búzadara
  • 2 db tojássárgája
  • 100 g rikotta / ha nincs akkor 100 ml tejszín/
  • mazsola

+ egy kis vaj a tetejére

Töltött zsemle, fotó: Gál Tímea

Elkészítés

A töltelék hozzávalóit egy tálba tesszük és jól összekeverjük, ha rakunk bele mazsolát azt előtte áztassuk be langyos vízbe vagy rumba.

A zsemlék kalapját levágjuk félre tesszük. A zsemle többi részét pár másodpercre a vaníliás cukros langyos tejbe rakjuk….ne áztassuk el. Most jön az a rész, amibe be lehet vonni a gyereket: a belsejét kinyomkodjuk a szélére így csinálunk helyet a tölteléknek. Ezeket a kis zsemle kosarakat kivajazott tepsibe tesszük és elosztjuk bennük a túró tölteléket. A zsemlék kalapját most belemártjuk a tejbe és visszatesszük a már túrós cuccal töltött zsemlékre. Erre aztán rátesszük a kávéskanál vajat és 180°C-os előmelegített sütőben alsó felső sütésű üzemmódban 20 percig sütjük.

Fogyaszthatjuk édesföllel vagy vaníliasodóval, de önmagában is nagyon finom.

 

Na ugye, hogy egyszerű?!

Jó étvágyat!