Hozzávalók (kb. 80 db-hoz):
A tésztához
- 2 kg burgonya
- 1 tk só
- 2 ek búzadara
- 2 ek tejföl
- 1 ek zsír
- 500 g liszt
A töltelékhez
- magozott felezett szilva
- kristálycukor
- őrölt fahéj
A beleforgatáshoz pedig 250 g darált mák kell.
Elkészítés:
A megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, ha kész még melegen átnyomjuk krumplinyomón és belekeverjük az 1 tk sót, 2 ek. búzadarát, 2 ek. tejfölt 1 ek. zsírt… jól elkeverjük és hagyjuk teljesen kihűlni… (az igazság az, hogy jobb minél melegebben összeállítani a tésztát, de az elég kínzó tud lenni, ahogy a forró krumpli az ember kezéhez tapad)
Ha megfelelő hőmérsékletű, akkor a lisztet hozzákeverve, egy könnyen nyújtható puha, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk és 8×8-as négyzetekre vágjuk. A fahéjat összekeverjük a kristálycukorral és rakunk a négyzeteink közepébe belőle és ráfordítunk egy fél szilvát, de az is jó, ha a szilvát egyszerűen megforgatjuk a cukros cuccban. (A szilvát közben bátran lehet majszolgatni is). Majd összegombócozzuk – erre nincs jobb szó. A lényeg az, hogy pont mint az oviban a gyurmából, gömböt formázunk a tésztából a töltelék köré.
Na most jön a tudomány: forrásban lévő vízbe dobjuk a gombócokat. Egyszerre nem sokat, mert az visszahűti a vizet, meg a gombócok majd veszekszenek benne. Ugyanis akkor vannak kész, amikor feljönnek a felszínre. Ha ez megtörtént, egy merítő kanállal menekítsük ki őket a vízből, és rögtön forgassuk meg őket a darált mákba. (Aki úgy szereti, a mákba is keverhet cukrot)
Tipp: Anyukám a krumpli főzőlevét nem öntötte ki, hanem isteni fokhagyma levest főzött belőle és a gombóc tésztájából apró golyókat formázott ezt főzte bele, mint levesbetét….
Jó étvágyat!