Mákos szilvás gombóc

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_makos-szilvas-gomboc_gal-timea_2_20200913

Mákos szilvás gombóc, fotó: Gál Tímea

A gombóc egy igazi Nagymamás ennivaló! Mert ugye a nagyik mindig kedvezni akarnak az unokáknak: és egy olyan kaja, ami főétel és desszert is egyben, na az csak jó lehet a gyereknek. Persze a gombóc készítés pontos receptje is konyhánként változik. Most elhoztam nektek az én variációmat. A végeredmény veszélye, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni a majszolását. Ja, ami nagy igazság: gombóckészítéshez újkrumplival senki se próbálkozzon, csak az a jó, aminek már „múltja” van!

Hozzávalók (kb. 80 db-hoz):

A tésztához

  • 2 kg burgonya
  • 1 tk só
  • 2 ek búzadara
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek zsír
  • 500 g liszt

A töltelékhez

  • magozott felezett szilva
  • kristálycukor
  • őrölt fahéj

A beleforgatáshoz pedig 250 g darált mák kell.

Mákos szilvás gombóc, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, ha kész még melegen átnyomjuk krumplinyomón és belekeverjük az 1 tk sót, 2 ek. búzadarát, 2 ek. tejfölt 1 ek. zsírt… jól elkeverjük és hagyjuk teljesen kihűlni… (az igazság az, hogy jobb minél melegebben összeállítani a tésztát, de az elég kínzó tud lenni, ahogy a forró krumpli az ember kezéhez tapad)

Ha megfelelő hőmérsékletű, akkor a lisztet hozzákeverve, egy könnyen nyújtható puha, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk és 8×8-as négyzetekre vágjuk. A fahéjat összekeverjük a kristálycukorral és rakunk a négyzeteink közepébe belőle és ráfordítunk egy fél szilvát, de az is jó, ha a szilvát egyszerűen megforgatjuk a cukros cuccban. (A szilvát közben bátran lehet majszolgatni is). Majd összegombócozzuk – erre nincs jobb szó. A lényeg az, hogy pont mint az oviban a gyurmából, gömböt formázunk a tésztából a töltelék köré.

Na most jön a tudomány: forrásban lévő vízbe dobjuk a gombócokat. Egyszerre nem sokat, mert az visszahűti a vizet, meg a gombócok majd veszekszenek benne. Ugyanis akkor vannak kész, amikor feljönnek a felszínre. Ha ez megtörtént, egy merítő kanállal menekítsük ki őket a vízből, és rögtön forgassuk meg őket a darált mákba. (Aki úgy szereti, a mákba is keverhet cukrot)

Tipp: Anyukám a krumpli főzőlevét nem öntötte ki, hanem isteni fokhagyma levest főzött belőle és a gombóc tésztájából apró golyókat formázott ezt főzte bele, mint levesbetét….

 

Jó étvágyat!