A vezetés közben mobilozókra és a gyorshajtókra vadászik a rendőrség

//Berényi Attila
vezetes-kezdben-telefon-razzia_freepik_20200914

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) 2020. szeptember 14-e és 20-a között „Figyelem az útra” elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amihez a magyar rendőrség is csatlakozik.

A police.hu közleménye szerint az  akció keretében elsősorban a vezetéskor kézben tartott mobiltelefon-használatot ellenőrzik, de a járművezetők figyelmét elvonó egyéb tevékenységeket sem hagyják szó nélkül. A ROADPOL közlekedésbiztonsági napok keretében szeptember 17-én Magyarország teljes területén koordinált sebességellenőrzést végez a rendőrség.

A MOBILTELEFON MEGKÖNNYÍTI AZ ÉLETÜNKET. AZ AUTÓBAN VISZONT VESZÉLYBE SODORJA

Népszerű humoristákkal indult kampány a vezetés közbeni mobiltelefon-használat visszaszorítására.

A járművezetés önmagában is koncentrációt igénylő tevékenység, ezért komoly veszélyforrás, ha bármi elvonja a vezető figyelmét, emlékeztet a rendőrség közleménye.

A kézben tartott mobillal telefonáló sofőrök kevésbé, vagy egyáltalán nem képesek a környezetükre figyelni. Még veszélyesebb, ha valaki vezetés közben üzenetet ír vagy olvas, a közösségi oldalakon barangol vagy akár filmet néz.  A megengedett sebesség túllépése szintén kiemelt veszélyforrás. A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek legnagyobb részének hátterében a gyorshajtás áll.

(police.hu)