Hideg barackkrém leves túróhabbal

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_hideg-barackleves2_gal-timea_20200809

Hideg barackkrém leves túróhabbal, fotó: Gál Tímea

A gyümölcskrém levesek besorolásával mindig bajban vagyok. Ugyanis a leves, az leves, azaz jobb esetben a főétel előtt jön. De ezek olyan finom, krémes állagúak, hogy nálam desszertként funkcionálnak. Csak tálalás kérdése az egész. Ja, és ilyenkor nyáron hűsítenek is.

Hozzávalók:

A leveshez

  • 500 g sárgabarack (befőtt is jó, vagy fagyasztott)
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet szegfűszeg
  • cukor a barack édességétől függően (én nem tettem bele)
  • 150 g tejföl
  • 2 csapott ek liszt
  • 500 ml víz
  • 200 ml tejszín
  • 1 citrom

A túróhabhoz

  • 100 g túró
  • 1 citrom leve
  • 2 db lapzselatin
  • 100 ml tejszín
  • 30 g porcukor
  • 30 g kristálycukor
Hideg barackkrém leves túróhabbal, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A barackot megmossuk kimagozzuk, (akinek úgy  jobb, meg is hámozhatja) és összeturmixoljuk. Beletesszük egy lábosba és ízlés szerint cukrozzuk, rászórjuk az őrölt fahéjat és az őrölt szegfűszeget és ráreszeljük a citrom héját valamint hozzáadjuk a vizet és a tejszínt. Felforraljuk, közben a tejfölből és a lisztből habarást készítünk. Ha felforrt a leves egy decit szedjünk a habarásra és keverjük csomómentesre majd adjuk a forró leveshez folyamatos keverés mellett főzzük kb 5 percig. Hidegre hűtjük.

A túrót a porcukorral keverjük simára, a lapzselatint áztassuk hideg vízbe 10 percre. A citromot facsarjuk ki egy edénybe és a kristálycukorral melegítsük forralásig. Ez után a tűzről levéve keverjük hozzá a kinyomkodott lapzselatinokat, folyamatos keverés mellett csorgassuk hozzá a túróhoz. A tejszínt verjük habbá és óvatosan forgassuk a túrós krémhez, dermedésig rakjuk hűtőbe, majd szaggassuk bele a hideg levesbe kiskanállal vagy karalábé vájóval.

Tipp: hagyhatunk barackot nagyobb darabokba levesbetétként

 

Jó étvágyat!