Hozzávalók:
A leveshez
- 500 g sárgabarack (befőtt is jó, vagy fagyasztott)
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet szegfűszeg
- cukor a barack édességétől függően (én nem tettem bele)
- 150 g tejföl
- 2 csapott ek liszt
- 500 ml víz
- 200 ml tejszín
- 1 citrom
A túróhabhoz
- 100 g túró
- 1 citrom leve
- 2 db lapzselatin
- 100 ml tejszín
- 30 g porcukor
- 30 g kristálycukor
Elkészítés:
A barackot megmossuk kimagozzuk, (akinek úgy jobb, meg is hámozhatja) és összeturmixoljuk. Beletesszük egy lábosba és ízlés szerint cukrozzuk, rászórjuk az őrölt fahéjat és az őrölt szegfűszeget és ráreszeljük a citrom héját valamint hozzáadjuk a vizet és a tejszínt. Felforraljuk, közben a tejfölből és a lisztből habarást készítünk. Ha felforrt a leves egy decit szedjünk a habarásra és keverjük csomómentesre majd adjuk a forró leveshez folyamatos keverés mellett főzzük kb 5 percig. Hidegre hűtjük.
A túrót a porcukorral keverjük simára, a lapzselatint áztassuk hideg vízbe 10 percre. A citromot facsarjuk ki egy edénybe és a kristálycukorral melegítsük forralásig. Ez után a tűzről levéve keverjük hozzá a kinyomkodott lapzselatinokat, folyamatos keverés mellett csorgassuk hozzá a túróhoz. A tejszínt verjük habbá és óvatosan forgassuk a túrós krémhez, dermedésig rakjuk hűtőbe, majd szaggassuk bele a hideg levesbe kiskanállal vagy karalábé vájóval.
Tipp: hagyhatunk barackot nagyobb darabokba levesbetétként
Jó étvágyat!