A legfinomabb bajor császármorzsa, almakompóttal

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_csaszarmorzsa_01_gal_timea_20200503

Császármorzsa, fotó: Gál Tímea

Ez a vasárnap más, mint a többi, hiszen Anyák napja van! Mindenki igyekszik valamivel meglepni az anyukáját, ha olyan szerencsés, hogy még van, és megteheti, hogy találkozzon vele.


Egy olyan édességet hoztam most, amit a legtapasztalatlanabb háziasszony, vagy akár kislány-kissrác is elkészíthet, és nem lehet elrontani. Ugyanis a császármorzsa tésztájának pont az a lényege, hogy el kell rontani, azaz dirib-darabokban kell tálalni.

Hozzávalók

Tészta

  • 50-60 g vaj( sütéshez)
  • 250  ml 3,5% tej
  • 20g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 130 g búzaliszt
  • 3 db egész tojás
  • ízlés szerint rumba áztatott mazsola

Kompót

  • 50 g vaj
  • 1 ek méz
  • 3 db alma
  • csipet só
  • 2 ek nádcukor

A tetejére kb. 30 g porcukor

Császármorzsa, fotó: Gál Tímea

Elkészítés

Ha mazsolát (ez opcionális hozzávaló, mert vannak, akik érdekes módon irtóznak tőle) tennénk be, akkor azt érdemes a készítés előtt 1 órával rumba áztatni.

A tojásokat kettéválasztjuk a tojássárgájához hozzákeverjük a cukrot és folyamatos keverés mellett a tejjel és a lisztel csomómentesre keverjük. A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük és óvatosan több részletben beleforgatjuk a masszába. A lényeg, hogy minél több levegő jusson a tésztába.

Ha van mazsolánk akkor kinyomkodjuk és beleforgatjuk óvatosan azt is. Egy közepes (kb. 30 cm) serpenyőben a vajat felolvasztjuk és ráöntjük a tésztát. Közepes lángon, 10-15 percig sütjük. Ezután negyedeljük el, fordítsuk meg a szeleteket és így is süssük újabb 5-10 percig. Főzőlap és serpenyő függő a sütési idő – arra figyeljünk, hogy ne égjen meg a tésztánk.

Két fakanál segítségével tépkedjük darabokra, szitáljuk rá a porcukrot, ha vannak még nyers részek süssük így is pár percig.

Tipp: pár percre grill fokozaton a sütőben rákaramellizálódik a porcukor.

Aki úgy szereti, az itt megállhat, és a tésztát kitálalva kínálhatja lekvárral, csak egy kis csokiszósszal, de egy gombóc vanília fagyival is isteni.

De jöjjön az almakompót:

Egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a meghámozott kockára vágott almát, hozzá adjuk a mézet és a nádcukrot és kissé megkaramellizáljuk. Állandó keverés mellett addig főzzük míg az alma megpuhul. Melegen tálaljuk!

 

Jó étvágyat, és minden anyukának egy nagy ölelés!!!!!!