Egy olyan édességet hoztam most, amit a legtapasztalatlanabb háziasszony, vagy akár kislány-kissrác is elkészíthet, és nem lehet elrontani. Ugyanis a császármorzsa tésztájának pont az a lényege, hogy el kell rontani, azaz dirib-darabokban kell tálalni.
Hozzávalók
Tészta
- 50-60 g vaj( sütéshez)
- 250 ml 3,5% tej
- 20g kristálycukor
- 1 csipet só
- 130 g búzaliszt
- 3 db egész tojás
- ízlés szerint rumba áztatott mazsola
Kompót
- 50 g vaj
- 1 ek méz
- 3 db alma
- csipet só
- 2 ek nádcukor
A tetejére kb. 30 g porcukor
Elkészítés
Ha mazsolát (ez opcionális hozzávaló, mert vannak, akik érdekes módon irtóznak tőle) tennénk be, akkor azt érdemes a készítés előtt 1 órával rumba áztatni.
A tojásokat kettéválasztjuk a tojássárgájához hozzákeverjük a cukrot és folyamatos keverés mellett a tejjel és a lisztel csomómentesre keverjük. A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük és óvatosan több részletben beleforgatjuk a masszába. A lényeg, hogy minél több levegő jusson a tésztába.
Ha van mazsolánk akkor kinyomkodjuk és beleforgatjuk óvatosan azt is. Egy közepes (kb. 30 cm) serpenyőben a vajat felolvasztjuk és ráöntjük a tésztát. Közepes lángon, 10-15 percig sütjük. Ezután negyedeljük el, fordítsuk meg a szeleteket és így is süssük újabb 5-10 percig. Főzőlap és serpenyő függő a sütési idő – arra figyeljünk, hogy ne égjen meg a tésztánk.
Két fakanál segítségével tépkedjük darabokra, szitáljuk rá a porcukrot, ha vannak még nyers részek süssük így is pár percig.
Tipp: pár percre grill fokozaton a sütőben rákaramellizálódik a porcukor.
Aki úgy szereti, az itt megállhat, és a tésztát kitálalva kínálhatja lekvárral, csak egy kis csokiszósszal, de egy gombóc vanília fagyival is isteni.
De jöjjön az almakompót:
Egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a meghámozott kockára vágott almát, hozzá adjuk a mézet és a nádcukrot és kissé megkaramellizáljuk. Állandó keverés mellett addig főzzük míg az alma megpuhul. Melegen tálaljuk!
Jó étvágyat, és minden anyukának egy nagy ölelés!!!!!!