Az új koronavírus fertőzéssel érintettek többsége továbbra is Budapesten vagy Pest megyében van

//Tóth Gábor
adatforrás: koronavirus.gov.hu / térkép: freepik / dho
Mától újfajta módszerrel közli a fertőzési adatokat a koronavírus.gov.hu. A kormányzati portál külön feltünteti az aktív fertőzöttek számát: ez azokat jelenti, akik még koronavírussal fertőzöttek és még nem gyógyultak ki abból, kórházban vagy otthonukban vannak. Emellett az aktív fertőzöttek, a gyógyultak és az elhunytak statisztikájánál külön bontva láthatóak Budapest és Pest megye, valamint vidék adatai.

A kormányzat COVID-19 járványról tájékoztató oldala szerint jelenleg 3035 esetet tartanak nyilván, ez összesen 37 új esetet jelent egy nap alatt. 11 személy hunyt el, így a halálos áldozatok száma 351 főre emelkedett, 630-an pedig meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 51%-a budapesti vagy Pest megyei. Az aktív fertőzöttek számában ez Pest megyében és a fővárosban összesen 1290 aktív esetet jelent, míg vidéken 765 főt.

1027 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 55-en vannak lélegeztetőgépen.

A járvány elleni intézkedések keretében csak Pest megyén kívül léptek életbe enyhítések. Ezekről itt írtunk korábban.

FONTOS: mostantól kizárólag maszkkal, vagy orrot és szájat eltakaró sállal vagy kendővel léphet be a boltokba és használhatja a tömegközlekedést!

Ne feledje, hogy mától az egészségügyi alapellátásban is változások vannak. 2020.05.04-től az alábbi egészségügyi alapellátások nyújtására van lehetőség:

  • A háziorvosi és házi gyermekorvosi, továbbá a védőnői ellátások és fogászati alapellátás. Kizárólag előzetes telefonon történő konzultációt követően és egyeztetett időpontban. A rendelőbe lépéskor hőmérséklet mérés szükséges és a betegek között a 1,5 méteres távolság betartása kötelező.
  • A járóbeteg szakellátás, ideértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátást is. Kizárólag előzetes telefonon történő konzultációt követően és egyeztetett időpontban. A rendelőbe lépéskor hőmérséklet mérés szükséges és a betegek között a 1,5 méteres távolság betartása kötelező.
  • Az egynapos ellátások. (Előzetes, COVID 19 tesztelést kövtően.)
  • A fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások.
  • A nem közfinanszírozott magánellátások.