Budapesten és Pest megyében fennmaradnak a kijárási korlátozás korábbi szabályai

//Tóth Gábor
social-distance_freepik_noxos_20200501

Képünk illusztráció, forrás: freepik / noxos

Éjszaka megjelent az új szabályokat tartalmazó kormányrendelet, ezek szerint kizárólag vidéken (azaz Budapest és Pest megye területén kívül) lépnek életbe enyhébb intézkedések.

E szerint a korábbi, még 2020.03.27.-én született (a jogszabályt itt éri el), a kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet összes szabálya érvényben marad Budapesten és Pest megyében!

A most született kormányrendelet szövegét itt olvashatja el.

Ezen a hétvégén még saját hatáskörben dönthetnek a polgármesterek az egész országban, hogy milyen szigort alkalmaznak. Budapest és Pest megye kivételével ugyanakkor az országban mindenhol máshol megszűnnek a kijárási korlátozások, és az új intézkedések lesznek érvényesek május 4-től. Ám az enyhébb szabályok is határozott előírásokat tartalmaznak.

Így mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot tartani.

A boltokban és a tömegközlekedési eszközökön kötelező a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak vidéken

Az idősek bolt és piac látogatási korlátozásának rendjétől a települési önkormányzat is rendelkezhet, és eltérhet a rendelettől.

Valamennyi vidéki (tehát azok, amelyek nem Budapesten vagy Pest megyében vannak) üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható. A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. Fogadhatnak vendégeket a strandok, szabadtéri fürdők csakúgy, mint a szabadtéri múzeumok és állatkertek. A szolgáltatások is szabadon kínálhatóak és igénybe vehetőek.

Semmilyen tömegrendezvényt, így az 500 fő alattiakat sem engedélyezik Magyarországon augusztus 15-ig a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő csütörtök este az M1 aktuális csatornán, írja az MTI. A rendezvények tilalma az egész országra – tehát nemcsak Budapestre és Pest megyére –, és az 500 fő alattiakra is vonatkozik.

A rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható. A vallási közösség szertartása, továbbá – a házasuló felek kivételével – a polgári házasságkötés és temetés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.

A felsőoktatási intézményt a hallgatók a rektor döntése szerinti rendben látogathatják, de a kollégiumok nem.

Magyarország egész területén a sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható, a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

 

(Magyar Közlöny, MTI)