Kötelező a vasúttársaság járatain az arc eltakarása

//Berényi Attila
kotelezo-arc-eltakaras_MAVzrt_20200504

fotó: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Május 4-től, a védekezés második szakaszában a tömegközlekedésben, így a vasúton is mindenkinek kötelező az arc eltakarása (maszk, sál, kendő) és a másfél méteres védőtávolság betartása a fertőzésveszély csökkentése érdekében.

A MÁV mintegy 3100 szerelvényt indít naponta, így biztosítva a 30%-os kihasználtságot, hogy az utasok be tudják tartani az előírt másfél méteres védőtávolságot utazásaik során, áll a MÁV közleményében.

A vasúttársaság május 4-től a vonatok fedélzetén szolgálatot teljesítő jegyvizsgálóknak és a járművezetőknek is kötelezővé tette az arc eltakarását. A járványügyi helyzetben szükséges egészségvédelmi eszközök és fertőtlenítőszerek beszerzése folyamatos a vasúttársaságnál. A MÁV eddig több mint 800 ezer maszkot biztosított a munkavállalóinak.

A forgalomban lévő összes jármű fertőtlenítése naponta megtörténik, ez több mint 1200 kocsit jelent. A pályaudvarokat, üzemi területeket is vírusellenes takarítószerekkel takarítják, a legforgalmasabb állomásokon az utasoknak ingyenes kézfertőtlenítést biztosítanak.

A kijárási korlátozásokról szóló csütörtöki kormányrendelet szerint egyébként a tömegközlekedést kizárólag maszkban, vagy sállal, kendővel eltakart szájjak és orral lehet használni. Így ez érvényes a helyi járatú és a VOLÁN buszokra, valamint a HÉV járataira is.

 

(MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság, dho)