Fitt túrós palacsinta

//Gál Tímea
vasarnapi_suti_fitt-turospalacsinta01_gal-timea_20200426

Fitt túrós palacsinta, fotó: Gál Tímea

Azt szokták mondani, hogy ami jó, az vagy káros, vagy hizlal, vagy erkölcstelen… A kijárási korlátozás idején a legjobb dolog a nassolás (jó van még pár, de azt nem sorolom most fel), viszont ennek az az ára, hogy lassacskán az ember lánya az egész ruhatárát lecserélheti, mert mindent ki fog hízni. Úgyhogy, most következik egy olyan nasi, ami kifejezetten egészséges, egyáltalán nem káros, viszont cserébe erkölcstelenül finom!

Hozzávalók

Palacsintához

  • 4 ek olaj
  • 1 csipet só
  • 500 ml mandulatej
  • 100 ml bubis víz
  • 30 g 4szeres édesítő
  • 4 db tojás
  • 140 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 140 g fehér tönkölybúzaliszt

A töltelékhez

Túrókrém:

  • 1 db lime
  • 1 db narancs
  • 300 g túró
  • 100 ml joghurt
  • 150 ml tejszín
  • 40 g 4szeres édesítő
  • 2 db lapzselatin

Töltelék:

  • bármilyen cukormentes gyümölcslekvár

Öntet

  • 100 ml joghurt
  • 15 g 4szeres édesítőszer
Fitt túrós palacsinta, fotó: Gál Tímea

Az elkészítésben túl nagy trükk nincs: a palacsintához csomómentesre keverjük az összetevőket, és egy órát állni hagyjuk. Ha ez megvan egy gyors átkeverés a szokásos palacsintasütőben a jól bevált módon kisütjük.

A túrókrém készítése azzal indul, hogy a lapzselatinokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk, ez idő alatt a túrót a joghurttal krémesre keverjük. Én ez utóbbira a botmixert használom, mert nagyon bársonyos eredményt ad. Ehhez hozzáadjuk az édesítőt, a narancs és a lime levét, valamint reszelt héját. Fél deci vizet melegítünk és feloldjuk benne a beáztatott lapzselatinokat (tilos forralni!). Kicsit hagyjuk visszahűlni és folyamatos keverés mellett a túrókrémbe csurgatjuk. A keverést nyugodtan lehet a botmixerrel csinálni, picit fel is habosítja. A jó hideg tejszínt habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal belekeverjük a túrós keverékbe.

Az öntethez a joghurtot az édesítőszerrel és csipet vaníliával összekeverjük.

A palacsintákat vékonyan megkenjük a gyümölcslekvárral, elkenünk rajta egy evőkanál túrókrémet, feltekerjük és az öntettel meglocsolva friss gyümölccsel tálaljuk.

 

Jó étvágyat!