Paraszt pogácsa

//Gál Tímea
Paraszt pogácsa, fotó: Gál Tímea
Minden családban vannak olyan receptek, amelyek generációról-generációra öröklődnek. Ilyen a mai is. Ezt még nagymamám hagyta rám. Amikor elkészítem hallom a hangját, érzem a konyhája illatát, és újra látom gyermekkorom legszebb pillanatait. Akkor általában bableves mellé kaptuk, de mi imádjuk fokhagymás tejföllel, sőt (bármilyen fura) házi baracklekvárral is.

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli pucolva
  • 1 ek zsír
  • 1 nagy ek tejföl
  • 30 g búzadara
  • 150 g búzaliszt / krumpli függő/
  • + liszt nyújtáshoz
Paraszt pogácsa, fotó: Gál Tímea

Első lépésként jön az unalmas rész: meg kell pucolni a krumplit. Aztán kockára vágva, sós vízben megfőzni, majd leszűrni és összetörni. Csak szólok: ha picit több krumpli kerül a vízbe, akkor abból lehet egy kellemes krumplilevest főzni.

Ha a burgonya kihűlt hozzákeverjük a zsírt a tejfölt és búzadarát. Ízlés szerint sózzuk és hozzá keverjük a liszt kb kettő harmadát és összegyúrjuk. Óvatosan adagoljuk hozzá a maradék lisztet. Krumpli függő, hogy még mennyit vesz fel, könnyen nyújtható puha tésztát kell kapjunk. Nem szabad túl lisztezni kemény rágós lesz.

Enyhén lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Enyhén zsírral kikent felmelegített serpenyőben arany barnára sütjük őket.

 

Jó étvágyat! Nagyi szeretlek!