Ne szemetelj, kéri Dunaharaszti!

//Tóth Gábor
Képünk 2020.04.22-én készült a Kegyeleti Emlékparkban. A háttérben rengeteg emberrel.
A város közterületein – utcákon, parkokban, boltok parkolóiban – azaz szinte mindenütt megjelenik a szemét. A hulladék mennyisége nem látszik csökkenni a kijárási korlátozás idejére sem. Most táblákon figyelmeztet az önkormányzat.

Annak ellenére, hogy mindenkit otthonmaradásra kérnek, és a kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet is ezt írja elő, a jó időben egyre többen vannak Dunaharaszti parkjaiban. Fiatalok gyakran csapatosan, a távolságtartás szabályaira fittyet hányva verődnek össze. Családok sétálnak, találkoznak ismerősökkel, engedik össze gyermekeiket. Idősek jelennek meg, a friss levegőn. Közben egyre több a szemét a parkokban, közvetlenül a hulladéktárolók környékén, vagy azok mellett is. Jól láthatóan a közeli boltokban beszerzett üdítős italok flakonjai, nassolni valók csomagolása, sörös dobozok, vagy éppen rövid italok mini üvegei éktelenkednek a fűben.

Egy délután termése, csupán az egyik pad környékén. Képünk 2020.04.23-án készült, a Kegyeleti Emlékparkban.

És ez még nem minden: a boltok környékén, egyre-másra jelennek meg az eldobált, használt védőmaszkok, gumikesztyűk. Ezek pedig súlyosan növelik a fertőzésveszélyt!

Most a Városi Rendészeti Iroda munkatársai figyelmeztető táblákat helyeztek el a leginkább érintett területeken. Arra kérnek mindenkit, hogy ne szemeteljen!

Sajnos jó néhány polgártársunk esetében ezt kérni kell, és nem az otthonról hozott, gyermekkori nevelés alapvető velejárója.

Ez nem csak a környezet megóvása miatt fontos, hanem sokat lehetne vele spórolni is. A városnak ugyanis nem kevés pénzébe kerül az eldobált hulladék összegyűjtése, ami alapvetően egy felesleges kiadás. Így, ha a szemetelők mindössze egy lépést megtéve, nem a kezükből kiejtve a földre dobnák a felesleges dolgaikat, hanem a szemetesekbe, a megmaradó pénzt sokkal hasznosabb dolgokra lehetne költeni.