Újra kell tervezni Dunaharaszti költségvetését

//Berényi Attila
budzse-ujratervezes_dr-szalay-laszlo_dho_20200423

dr. Szalay László, Dunaharaszti polgármestere / korábbi kép

A COVID-19 járvány miatt kiadott veszélyhelyzet gazdasági hatásait már az összes településen érezni, így Haraszti is az idei büdzsé újratervezésére kényszerül.

A kormány gazdasági, válságkezelő lépéseinek egyik elemeként úgy döntött, hogy átirányítja a gépjárműadót a központi költségvetésbe az önkormányzatoktól.

Ez 115 millió forintos mínuszt jelent Dunaharaszti esetében. Ez már akkora összeg, hogy módosítani kell a 2020-as  költségvetést, mondta el szerkesztőségünknek dr. Szalay László polgármester.

A városvezető tájékoztatása szerint ez egy úgynevezett „átengedett központi adó” amit „nem engednek át”, így már vissza is kellett utalni.

A bevételi oldal csonkítása miatt a kiadásokon is faragnia kell Dunaharaszti vezetésének.

Így megfelezték az évi kétszeri, lakossági zöldhulladék gyűjtésre szánt pénzt. Mivel az első ilyen munkán most esik túl Dunaharaszti, így az őszi akció válik ezzel kérdésessé. Ez 25 millió forint átcsoportosítását jelenti.

A kijárási korlátozás természetszerűleg a rendezvényeket is érinti, azaz ezeket nem lehet megtartani, így logikusan az ezekre szánt pénzt is átirányítja a város. Az már biztos, hogy a gyermeknapi rendezvények és a május elsejei programok idén elmaradnak. Kérdéses, hogy az augusztus 20-i rendezvények sorsa mi lesz, de az erre szánt összeget is megkurtították kényszerűségből. Ez összességében 20 millió forintot jelent.

A nemzetközi kapcsolatokra elkülönített keretből 2 millió forintot csíptek le, míg a Vagabond Korzó támogatása 1,5 millió forinttal csökken.

A csapadék-elvezető beruházásokra szánt keret 20 millió forinttal rövidül meg. A legnagyobb tétel az az „intézményi ingatlanok karbantartási kerete”, ez a költségvetési sor 40 millió forinttal rövidül meg.

Mindezeken fölül az úgynevezett „Beruházásokhoz kapcsolódó támogatások és hitelek kockázati fedezete” 6,5 millió forinttal lesz karcsúbb.

Persze nem feltétlenül kell lemondani minden fent említett tételről. Mivel a kormány úgy rendelkezett, hogy a veszélyhelyzet elmúltát követő 30 napon belül kell az önkormányzatoknak a zárszámadást elfogadniuk, így ki fog derülni, hogy mennyi a város pénzmaradványa. Dr. Szalay László tájékoztatása szerint ez valahol 200 millió forint körül lesz. Ennek fényében a meghúzott költségvetési sorokból párat vissza tudnak majd tenni. Ilyen például a lakossági zöldhulladék őszi gyűjtése, vagy az intézményi karbantartás.

A büdzsé átalakítás tervezetét már meg is kapták a képviselők. A visszajelzések után, várhatóan hétfőn születik meg a határozat a költségvetés módosításáról, amely egyszemélyi döntés lesz. Ez utóbbira a veszélyhelyzetben alkalmazott katasztrófavédelmi törvény ad felhatalmazást a polgármesternek.

A költségvetést átalakító rendelet-tervezetben egyébként szerepel egy plusz sor is. Ez a veszélyhelyzettel kapcsolatos adóbevétel kiesések pótlásáról szól, hangsúlyozta a polgármester. Ide irányít a város minden plusz bevételt, hogy ezzel ellensúlyozza az iparűzési adó várható visszaesését. Azt egyelőre nem lehet tudni pontosan, hogy mennyivel zsugorodik majd a város ezen adónemből származó bevétele. Az iparűzési adó ugyanis a cégek forgalma arányában meghatározott közteher.